Επίσκεψη στο ΧΥΤΑ Πτολεμαΐδας

χυτα2Οι μαθητές της Tρίτης Τάξης του 2ου Γυμνασίου Κοζάνης με τη συνοδεία καθηγητών πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής) της Πτολεμαΐδας την Δευτέρα 4/4/2016. Ο σκοπός ήταν να δούμε πώς και πού γίνεται η ανακύκλωση 120.000 τόνων σκουπιδιών από τους 61 δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι υπεύθυνοι μας πληροφόρησαν πως τα σκουπίδια, αφού συγκεντρωθούν, μεταφέρονται στις κεντρικέ ς εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ έξω από την Κοζάνη. Το σύστημα διαχειρίζεται η ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. με μετόχους τους δήμους Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας.
Το πρώτο πράγμα που μας έδειξαν είναι πώς γίνεται oδιαχωρισμός του γυαλιού από άλλα ανακυκλώσιμα υλικά: αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό. Είδαμε ακόμη τα απορριμματοφόρα τα οποία κουβαλάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά και τη μηχανή που κάνει πακέτα τα χαρτιά που μετά μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι παράγεται και ηλεκτρική

χυτα3

ενέργεια από το βιοαέριο το οποίο εκλύεται στους χώρους υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων.
Η φιλοσοφία όλων αυτών των ενεργειών είναι η διατήρηση ενός καθαρού φυσικού περιβάλλοντος και μέσα από αυτό η εξασφάλιση μιας ποιοτικής ζωής για τους ανθρώπους.
Φύγαμε από εκεί περισσότερο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβαλλοντικά, καθώς είδαμε ότι γίνεται σοβαρή δουλειά από κάποιους φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος.

χυτα4

χυτα5

6/4/2016

Συντάκτης: Πλιατσίδης Παναγιώτης

Σχολιάστε

Top