Σχολικός εκφοβισμός

σχολικόε εκφοβισμός

σχολικόε εκφοβισμός

Συχνά, πολλά παιδιά πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού. Ο σχολικός εκφοβισμός αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομηλίκων παιδιών με στόχο να προκληθεί πόνος ή αναστάτωση.

   Tα παιδιά που υφίστανται bullying αντιμετωπίζουν κοινωνικό άγχος, μοναξιά, εσωστρέφεια και χαμηλό αυτοσεβασμό. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν φοβίες , να υιοθετήσουν επιθετική συμπεριφορά ή να αποκτήσουν κατάθλιψη. Μερικοί μαθητές χάνουν μαθήματα από το σχολείο  ή ακόμα αφήνουν το σχολείο εντελώς. Από την άλλη μεριά, αυτοί που ασκούν το bullying  μαθαίνουν να θεωρούν την επιθετικότητα ως δύναμη και μπορεί να σταματήσουν να νοιάζονται για την διαφορά σωστού και λάθους γενικότερα.

   Το bullying μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες μορφές, όπως για παράδειγμα με τη μορφή λεκτικής βίας σε ένα αδύναμο και χωρίς αυτοπεποίθηση άτομο. Εδώ το παιδί-θύτης επιτίθεται φραστικά και είτε κοροϊδεύει , είτε παρενοχλεί    ένα παιδί με κάποια άσεμνα σχόλια προκειμένου να το φέρει σε δύσκολη θέση. Θα αναφέρω ένα ακόμα -νομίζω το πιο σημαντικό- που  είναι η σωματική βία που ασκείται συνήθως από πιο δυνατά παιδιά και σωματώδη σε βάρος κάποιων άλλων αδύναμων και πιο μικρόσωμων παιδιών και εκδηλώνεται με σπρωξίματα, κλοτσιές ή και σοβαρότερα ακόμη χτυπήματα που προκαλούν πόνο, ντροπή ή συχνά και τραυματισμούς.

   Από την άλλη μεριά, οι γονείς συνήθως δεν αντιλαμβάνονται το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα θύματα εξομολογούνται το γεγονός του εκφοβισμού συχνότερα σε φίλους τους ή συχνά δεν το μοιράζονται με κανέναν. Αν όμως οι γονείς εντοπίσουν κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα και υποψιάζονται ότι το παιδί τους έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, καλό είναι να προσεγγίσουν το παιδί και να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το παιδί να έχει στήριγμα τους γονείς του. Επιπλέον τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται, να έχουν το θάρρος της γνώσης και να μάθουν να μιλούν.

      Όπως προκύπτει το bullying είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας. Όλοι οφείλουμε να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αλλά και να βοηθηθούμε.

                                                                                        Μαρία Λαμπροπούλου

Σχολιάστε

Top