Η αξία της οικογένειας

Η αξία της οικογένειας

Οικογένεια ονομάζεται το σύνολο των ανθρώπων που συνδέονται με τους δεσμούς του γάμου και της συγγένειας και ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Το κάθε άτομο εντάσσεται με τη γέννησή του σε αυτή τη μορφή κοινωνίας.

Η  οικογένεια έχει ως βασική επιδίωξη την ικανοποίηση όλων των αναγκών του ατόμου, όπως η τροφή και η στέγη, αλλά και η πλήρης ανάπτυξή του. Το παιδί μέσα σε αυτή διαμορφώνει το χαρακτήρα του και μαθαίνει να εντάσσεται ομαλά στην κοινωνία. Επιπλέον, μαθαίνει να συμβιώνει με τα υπόλοιπα μέλη, ενισχύοντας έτσι το ομαδικό πνεύμα, να αποκτά αυτοπεποίθηση, αλλά και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες του.

Μέσα στην οικογένεια σημαντικός είναι ο ρόλος των γονιών. Οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν όλες τις βιολογικές ανάγκες των παιδιών και να τους μεταδίδουν τις βασικές αξίες της ζωής, δηλαδή την ειλικρίνεια, τη δικαιοσύνη, την πίστη και τον αλληλοσεβασμό. Ακόμη, είναι απαραίτητο να παρέχουν στα παιδιά ασφάλεια, να τα ενθαρρύνουν, να τα συμβουλεύουν και να τα συμπαραστέκονται σε οποιαδήποτε δυσκολία προκύπτει. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται, ανάμεσα στα μέλη, η αρμονική συμβίωση.

Απ’όλα τα παραπάνω, διαπιστώνει κανείς ότι ο θεσμός της οικογένειας έχει μεγάλη αξία για την κοινωνία μας. Ο θεσμός και η αξία της οικογένειας είναι ό,τι μας έχει απομείνει. Ας μην αφήσουμε κι αυτό να χαθεί. Ας μάθουμε να είμαστε ουσιαστικά δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάμε, να τους φροντίζουμε, να τους αφιερώνουμε χρόνο, να τους στηρίζουμε, να είμαστε μια ανοιχτή αγκαλιά γι’ αυτούς.

Ταγάρα Άννας (Γ3)

 

Σχολιάστε

Top