Η Πρωτομαγιά

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μάι• 26•17

 

Επιμέλεια άρθρου: Ασπρογιάννης Γιώργος

Η Πρωτομαγιά είναι η πρώτη μέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης. Έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Ο Μάιος σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα “Maia” που ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη “Μαία” που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Ο Μάιος είναι ο πέμπτος μήνας του χρόνου που αντιστοιχεί στον αρχαίο μήνα Θαργηλίωνα που γιορταζόταν με τα περίφημα Ανθεοφόρια. Ήταν αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της Περσεφόνη που το μήνα αυτό βγαίνει από τον Άδη και έρχεται στη γη. Για τη λαϊκή αντίληψη, στο μήνα Μάιο συνυπάρχουν το καλό και το κακό, η αναγέννηση και ο θάνατος και όλα αυτά συγκεντρώνονται την πρώτη του μέρα, την Πρωτομαγιά.

ΕΘΙΜΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

 1.    Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι : Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς συνδέεται με την ανθρώπινη χαρά για την άνοιξη και τη βλάστηση. Με το μαγιάτικο στεφάνι που φτιάχνεται από διάφορα άνθη και καρπούς και κρεμιέται στην πόρτα των σπιτιών ενισχύονται στη σημερινή εποχή οι σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση που έχουν αποδυναμωθεί λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής τους.

πρωτομαγια11

2.    Το αμίλητο νερό : Σε νησιά του Αιγαίου την Πρωτομαγιά τα κορίτσια σηκώνονταν την. αυγή κι έπαιρναν μαζί τους τα λουλούδια που είχαν μαζέψει από την παραμονή και πήγαιναν στα πηγάδια να φέρουν το “αμίλητο νερό’ με το οποίο πλένονταν όλοι στο σπίτι (το έλεγαν αμίλητο γιατί το κουβαλάνε χωρίς να μιλούν).

3.    Το Μαγιόξυλο : Σε χωριά της Κέρκυρας οι κάτοικοι περιφέρουν έναν κορμό κυπαρισσιού στολισμένο με κίτρινες μαργαρίτες και χλωρά κλαδιά, τραγουδώντας το Μάη.

4.    Το πήδημα της φωτιάς : Νέα παιδιά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας την παραμονή της Πρωτομαγιάς μόλις δύσει ο ήλιος, ανάβουν φωτιές με ξερά κλαδιά και πηδούν από πάνω. Είναι μια συμβολική πράξη που αποσκοπεί στο να διώξει το χειμώνα και την αρρώστια.

Υπάρχουν και άλλα πολλά έθιμα της Πρωτομαγιάς σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Μια άλλη επέτειος της Πρωτομαγιάς

Πρώτη Μαΐου σήμερα και παρότι η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί για πολλούς ευκαιρία για ξεκούραση κι επιστροφή στις ρίζες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που γράφτηκε με μελανά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Η πρώτη του Μαΐου αποτελεί ημέρα ορόσημο για το εργατικό κίνημα, από το 1886 οπότε και τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας την καθιέρωση του οκταώρου και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στην Ελλάδα η πρώτη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, ενώ, τη Θεσσαλονίκη έχουν στιγματίσει τα γεγονότα του ματωμένου Μάη του ’36, κατά τα οποία περισσότερα από 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 280 τραυματίστηκαν.

 

Πηγές: TV100-010515, wikipedia

Σχολιάστε

Top