Τα πρόσωπα του χρόνου

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 25•15

Επιμέλεια άρθρου: Γκλεζάκη Γεωργία, Ρηγάκη Μαρία

Οι Ευρωπαϊκές Hμέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται από το 1991 και εξής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Για τη διετία 2013-2014 το θέμα του εορτασμού είναι αφιερωμένο στο Χρόνο και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι: ‘’Τα πρόσωπα του χρόνου’’.

antikithironΗ ΙΔ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μία ακόμα φορά στον εορτασμό με τη διοργάνωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων με προεξάρχουσα την Διάλεξη του κ. Ξενοφώντα Μουσά, καθηγητή Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο: «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Το πρώτο αστρονομικό ρολόι».

Δείτε το ακόλουθο βίντεο  που προβάλλεται στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός.που κατασκευάστηκε από το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών

 

Αρχαία αντικείμενα από τις συλλογές ΙΔ’ ΕΠΚΑ που σχετίζονται με την μέτρηση του χρόνου.

Ο σκύφος από τις Αλές
skifos
Ένας αποσπασματικά σωζόμενος αρχαϊκός σκύφος (Δ’ τέταρτο 7ου αι. π.Χ.), ο οποίος ήρθε στο φως στις Αλές ( Άγιος Ιωάννης Θεολόγος) της Ανατολικής Λοκρίδας, απεικονίζει μία από τις πρωιμότερες παραστάσεις των αστερισμών, οι οποίες είναι γνωστές από τον ελλαδικό χώρο. Το αγγείο παρουσιάζει μία ασυνήθιστη ζωφόρο με ζώα, η οποία, σύμφωνα με τη φύση των ειδών που εμφανίζονται , δεν μπορεί να αναγνωσθεί ως σκηνή κυνηγιού ή ως ένα τυπικό θέμα της κορινθιακής αγγειογραφίας.
Αντιθέτως, όλα τα αντιπροσωπευόμενα είδη ζώων έχουν παράλληλα σε αστερισμούς, οι οποίοι περιγράφονται από τον Όμηρο, τον Ησίοδο και μεταγενέστερους Έλληνες συγγραφείς, και είναι  δυνατό να αναγνωσθούν μαζί ως περιοδικές (εποχιακές) αναπαραστάσεις του νυκτερινού ουρανού.

Το ηλιακό ρολόι από τη Στυλίδα

hliako roloi
Τα ηλιακά ρολόγια είναι το αρχαιότερο είδος ρολογιών. Η λειτουργία τους στηρίζεται στη μετατόπιση της σκιάς ενός αντικειμένου στη διάρκεια της ημέρας, καθώς η θέση του ήλιου στον ορίζοντα αλλάζει. Υπάρχουν πολλοί τύποι ηλιακών ρολογιών, όπως τα ισημερινά, τα οριζόντια, τα κατακόρυφα, τα πολικά, τα αναλημματικά, οι κοίλες σφαίρες κ.λπ. Στους πιο συνηθισμένους τύπους τους, ο ήλιος ρίχνει τη σκιά του επάνω σε έναν στύλο, τον γνώμονα, ο οποίος είναι τοποθετημένος σε μια επιφάνεια με χαραγμένες τις γραμμές των ωρών.Το ηλιακό ρολόι από τη Στυλίδα ανήκει στον τύπο του ισημερινού ρολογιού. Βρέθηκε σε σωστική ανασκαφή της ΙΔ’ ΕΠΚΑ το 2010-2011 και χρονολογείται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (πριν από το 270 π.Χ.). Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γνωστά ισημερινά ρολόγια στον ελλαδικό χώρο.
Πηγή: Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας

One Comment

Σχολιάστε

Top