Χειμωνιάτικα πολιτιστικά δρώμενα

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 08•14

Επιμέλεια άρθρου: Κοντογιάννη Θάλεια.

 

Ο φετινός χειμώνας είναι πλούσιος σε πολιτιστικά δρώμενα, δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά.

1. Ο Λ.ΚΑΒΑΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

kabakkos

Έχει συμπεριληφθεί μέσα στη λίστα των υποψηφίων για ΕΜΜΥ, αλλά ήδη οι New York Times, εκθειάζουν τον Έλληνα μουσικό

Οι «New York Times» σε άρθρο τους για τις υποψηφιότητες των ΕΜΜΥ, αναφέρονται στον υποψήφιο Λεωνίδα Καβάκο με καθ” όλα κολακευτικά σχόλια.

Ο Καβάκος είναι υποψηφίος στην κατηγορία Καλύτερης Ερμηνείας Μουσικής Δωματίου/Μικρού Συνόλου. Η εφημερίδα αναφέρει «η απαράμιλλη ομορφιά και κομψότητα του ήχου του Λεωνίδα Καβάκου θα αρκούσε για να τον ακολουθήσουμε σε αυτό το ταξίδι στο σύνολο των σονατών του Μπετόβεν για πιάνο και βιολί. Η συνεργασία του με τον εξαιρετικό πιανίστα Enrico Pace κάνει την ακρόαση τόσο υπέροχη. Οι συζητήσεις, διαφωνίες και το φλερτ μεταξύ βιολιού και πιάνου που έγραψε ο Μπετόβεν στις σονάτες του εκτελούνται με πνεύμα και άψογο γούστο».

Ας ελπίσουμε ο Καβάκος να αποτελέσει φαβορί για το βραβείο και εν τέλει να το κερδίσει

2.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ

tainia1

Το Ελληνικό Σχέδιο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για πρωτογενή δημιουργία νέων ή μεγαλύτερων νεοεμφανιζόμενων δημιουργών, ή ακόμα και γηραιότερων με διάθεση για δημιουργία, και με κυριότερο σκοπό τη διάδραση μεταξύ δύο διαφορετικών τεχνών, της μουσικής και του κινηματογράφου, προτείνει και προκηρύσσει τους αγώνες για τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους με θέμα: «Το ελληνικό τραγούδι και μουσική Ελλήνων συνθετών – Οπτικοακουστικά έργα εμπνευσμένα από την ελληνική μουσική δημιουργία».

Η μουσική και ο κινηματογράφος ήταν πάντα «συνεργάτες». Αυτή τη φορά, ωστόσο, η αφετηρία είναι η μουσική, που θα αποτελέσει έναυσμα και ραχοκοκαλιά για κινηματογραφικές ιδέες – και όχι το αντίθετο.Το κυριότερο όμως είναι η διάδραση  που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε διαφορετικές τέχνες με ένα θέμα που φαίνεται να αφορά διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους.

Η θεματική ενότητα είναι συγκεκριμένη, αλλά ταυτόχρονα αρκετά γενική. Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για δημιουργίες Ελλήνων κινηματογραφιστών εμπνευσμένες από το ελληνικό τραγούδι ή από τον τρόπο με τον οποίο το τραγούδι επιδρά στη ζωή. Αυτή η βιωματική σχέση,ποικίλη και πολύμορφη, μπορεί να αποτελέσει το γόνιμο έδαφος για μια δημιουργία με ελευθερία στην ερμηνεία του θέματος και, άρα, στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους.

Οργανωτική επιτροπή: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Κορδέλλας, Κώστας Φασουλάς, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος Ιδέα: Ραλλού       …

3. Η ΖΙΖΕΛ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ

zizel

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης σε συνεργασία με τον όμιλο Antenna και το Royal Ballet, του διασημότερου θιάσου μπαλέτου της Μεγάλης Βρετανίας, με έδρα τη

Royal Opera House στο Covent Garden του Λονδίνου παρουσίασαν  ζωντανά τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Λαμίας στις 21.15 την παράσταση «Giselle» του Marious Pepita, σύμφωνα με τη χορογραφία των Jean Coralli και Jules Perrot.
Η «GISELLE» παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα ρομαντικά μπαλέτα όλων των εποχών. Η ιστορία συνδυάζει ένα μαγευτικό μίγμα από ανθρώπινα πάθη, υπερφυσικές δυνάμεις και την υπερβατική δύναμη της αυτοθυσίας. Αυτή η παραγωγή του Sir Peter Wright συλλαμβάνει την ατμόσφαιρα του ρομαντικού μπαλέτου, ιδιαίτερα στην τελειότητα της «λευκής πράξης του» με αέρινες κόρες που πλανιούνται στο δάσος σε θεαματικούς σχηματισμούς – μια από τις πιο φημισμένες σκηνές του corps de ballet.

Η Ζιζέλ χορεύει ανάλαφρα, δίνοντας την αίσθηση ότι αιωρείται μέσα στην ομίχλη. Πρόκειται για μια από τις πιο αγαπημένες και αξιοθαύμαστες παραγωγές του The Royal Ballet, πιστή στο πνεύμα του πρωτότυπου του 1841 κι όμως πάντα δροσερή σε κάθε νέα της παρουσίαση.

Το έργο είναι μια σπαρακτική ιστορία προδοσίας και συγχώρεσης, με υπερφυσικά πνεύματα και με μια αγάπη τόσο δυνατή, που ξεπερνά ακόμα και τον θάνατο. Η μπαλαρίνα, Natalia Osipova, ενσαρκώνει μοναδικά τον ομώνυμο ρόλο. Διαθέτει εξαιρετική τεχνική, μεταδίδοντας σε όλη την έκτασή του την ένταση του δράματος. Ο γοητευτικός Carlos Acosta, που χορεύει τον ρόλο του Κόμη Albrecht, θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς χορευτές της γενιάς του.

          Η πρώτη πράξη του μπαλέτου διαθέτει ιστορικό χαρακτήρα και ρουστίκ χρώμα. Η δεύτερη, μια από τις ομορφότερες «λευκές πράξεις» μπαλέτου που υπάρχουν, βυθίζει το κοινό σ’ ένα απόκοσμο φεγγαρόλουστο δάσος, στοιχειωμένο από το εκδικητικό πνεύμα Wilis.

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από το φημισμένο μπαλέτο στο Royal Opera House

Στην πόλη μας θα ολοκληρώσει τη σεζόν 2013-2014 η παρακάτω μεγάλη παραγωγή:

• «H ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ» του Marius Petipa, στις 19 Μαρτίου 2014

the beauty

4. Τηλεφωνικοί θάλαμοι μετατρέπονται σε υπαίθρια ενυδρεία

Δείτε παρακάτω έναν τηλεφωνικό θάλαμο ο οποίος μετατράπηκε σε ενυδρείο. Το συγκεκριμένο έργο τέχνης επιμελήθηκε ο Benedetto Bufalino ο οποίος είναι πολύ γνωστός  γνωστός σχεδιαστής (Benoit Deseille).

enidreio

Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Benedetto δημιούργησε αυτό το έργο τέχνης χωρίς να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές προξενώντας την έκπληξη των περαστικών.

Top