22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Αποφασίστηκε για πρώτη φορά στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 22 Δεκεμβρίου του 1992. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού ορίστηκε η ημέρα ανάδειξης αυτού του πολύτιμου αγαθού. Λαμβάνοντας κάθε χρόνο ένα διαφορετικό μήνυμα ευαισθητοποίησης γύρω από αυτό. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να υπενθυμίσει και να τονίσει τη σημασία του νερού αλλά και την ανάγκη της σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Γνωρίζετε ότι…
Το νερό, γνωστό και ως λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη;
-Πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
-1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
-2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
-400 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
-5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Το καθαρό και προσβάσιμο νερό για όλους καθίσταται θεμελιώδης ανάγκη. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε.
O στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού στις 22 Μαρτίου είναι λοιπόν ξεκάθαρος.
Πρόκειται για την υλοποίηση του έργου που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό για όλους μέχρι το 2030. Ο στόχος αυτός κατατάσσεται ως έναν από τους 17 στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποσκοπώντας σε έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό αλλά και σε έναν πλανήτη πιο υγιή. Αδιαμφισβήτητα, όλα αυτά προϋποθέτουν άμεσα την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Καθιστούν απαραίτητη τη συνεργασία και την ενεργή συμμετοχή όλων μας για σωστή διαχείριση και την εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων του περιβάλλοντος.
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Παρακολουθήστε την παρακάτω παρουσίασή μου με χρήσιμες κι εύκολες στην εφαρμογή τους συμβουλές:
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Δερμετζόγλου Χρήστος