
“Eusexua is practice , Eusexua is a state of being, Eusexua is the pinnacle of human experience”. Αυτή είναι ή χαρακτηριστική φράση του νέου δίσκου της FKA twigs , μιας μοναδικής καλλιτέχνη , της οποίας ο ήχος είναι έντονος , αιθέριος, αισθησιακός και ξεχωριστός ανάμεσα σε όλους τους μουσικούς του ηλεκτρονικού-dance pop είδους. Ιδιαίτερα , αποδεικνύει τις ικανότητες της και δίνει ένα «τεστ» στην pop μουσική , καθώς παρουσιάζει τον δικό της ανεξάρτητο ήχο με το τελευταίο της πρότζεκτ που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2025 “EUSEXUA”.
Τα 11 διαφορετικά τραγούδια που εμπεριέχει, παρομοιάζονται από την ίδια ως «πλευρές» του δίσκου, μιας και παρουσιάζουν διαφορετικά μηνύματα στους ακροατές, οι οποίοι φαίνεται να παθιάζονται και να ταυτίζονται με εκείνα. Αλλά πριν περάσουμε στο κυρίως κομμάτι, ας αναλύσουμε την σημασία του τίτλου αυτού του άλμπουμ . Ο όρος «Eusexua», δεν αποτελεί λέξη της αγγλικής γλώσσας , καθώς έχει φτιαχτεί από την ίδια την καλλιτέχνη , όπως και αναφέρει στις συνέντευξης της . Αποτελεί το «συναίσθημα μιας ανεξήγητης, εξαιρετικής και έμφυτης ευφορίας που σε κάνει να υπερβαίνεις την ανθρώπινη μορφή» , (Eusexua/Drums of Death). Με μεταφορικές έννοιες προφανώς , διατυπώνει την ενοποίηση των ανθρώπων σε κάτι κοινό , π.χ σε ένα πάρτυ . Δεν σε νοιάζει αν σε κατακρίνουν ή σε κοιτάζουν, απλά «χάνεις τον εαυτό σου στον ρυθμό της μουσικής, όπως και οι υπόλοιποι , πειραματίζονται με τον εαυτό τους» (Room Of Fools). Κάπως έτσι αρχίζει και η εμπειρία του Eusexua. Παράλληλα , τα υπόλοιπα παράθυρα αυτού του μικρόκοσμου που συνέθεσε η twigs, εκτός ότι συνεχίζουν να εκφράζουν εύθυμα συναισθήματα, αποτυπώνουν και την απροσδόκητη λύπη που προέρχεται από καταστάσεις της καθημερινής ζωής όταν επιδιώκεις να ξεφύγεις από αυτές και να απαλύνεις τον πόνο (Sticky), είτε εκφράζουν το συναίσθημα της έλλειψης προσπάθειας και απομόνωσης από τον κοινωνικό περίγυρο σου (Keep It , Hold It), ακόμα και την αναπόληση της παιδικής ηλικίας και της διαρκούς φαντασίωσης της (Childlike Things), η οποία μεταμορφώνεται στον δικό της προσωπικό και απομακρυσμένο κόσμο (Wanderlust), κάνοντας έτσι την ψυχολογία του ανθρώπου το κύριο concept του δίσκου της.
Συνοψίζοντας , το τρίτο άλμπουμ της FKA twigs “EUSEXUA” συνδυάζει την club μουσική με την προοπτική της, δημιουργώντας έναν υπερφυσικό, πολύπλευρο κόσμο με επιρροές από τον techno , house και garage drum ήχο έχοντας ως αποτέλεσμα ένα πραγματικό και φαινομενικό αριστούργημα της σημερινής pop.
Τουλουμτζίδης Κωνσταντίνος, Γ4
