Ο Διωγμός των Ελλήνων της Σμύρνης

Στα 1922 ο οθωμανικός στρατός επιτέθηκε στον ελληνικό στρατό της Σμύρνης. Μετά την ήττα των Ελλήνων, ο ελληνικός στρατός εγκατέλειψε την Σμύρνη και άφησε τους Έλληνες της Μ. Ασίας, που κατοικούσαν σε αυτήν από αιώνες, μόνους τους.

masia1

Αφού οι Έλληνες της Μ. Ασίας δεν μπορούσαν να αντισταθούν άλλο, οι Τούρκοι τους έδιωξαν. Όποιοι πρόλαβαν και έφυγαν γρήγορα, πήγαν σε ελληνικές περιοχές. Όποιοι έμειναν πίσω είτε γιατί δεν πρόλαβαν είτε γιατί ήθελαν να υπερασπιστούν την γη που μεγάλωσαν, είδαν τα σπίτια τους να καίγονται και τους ίδιους να αιχμαλωτίζονται ή να σκοτώνονται.

Η ζωή των προσφύγων της Σμύρνης που ήρθαν στην Ελλάδα στην αρχή ήταν πολύ δύσκολη. Πολλές περιοχές της Ελλάδας κατοικήθηκαν από μετανάστες της Μ. Ασίας. Στην αρχή ζούσαν σε καταυλισμούς χωρίς καθαρό νερό, ζεστές κουβέρτες κ.α. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες.

masia1

 

 

Αυτά τα γεγονότα δυστυχώς δε σταματάνε. Ακόμα και σήμερα άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, επειδή στην χώρα τους γίνεται πόλεμος. Αλλά ας τα κάνουμε να σταματήσουν, γιατί η γη είναι ένα σπίτι για κάθε ον σε αυτόν τον πλανήτη!

Ζωγραφίνα Πασχάλη

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης