Το Νοσοκομείο Κοζάνης στην… «εντατική». Για πόσο ακόμη;
Με τη συνέντευξη που πήραμε απ’ τον κύριο Αγγελόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου 2016, απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα όσον αφορά στην κατάσταση του Νοσοκομείου αυτή τη στιγμή, αλλά και στο προσεχές μέλλον.
Τι προβλήματα αντιμετωπίζει αυτήν την στιγμή το νοσοκομείο της Κοζάνης;
Αντιμετωπίζει σοβαρά στελεχιακά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα: Νοσηλευτικό, Ιατρικό, Παραϊατρικό και Διοικητικό Προσωπικό. που έχουν οδηγήσει και θα οδηγήσουν και άλλα τμήματα σε πλήρη κατάρρευση. Σε πρώτη φάση, κατέρρευσε η Παθολογική κλινική, η οποία έχει αναστείλει την εφημεριακή της δραστηριότητα, για κάποιες μέρες μέσα στο μήνα Μάρτιο, ενδεχομένως για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στον Απρίλιο. Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και με τη Χειρουργική Κλινική, η οποία υποχρεωτικά λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού θα αναστείλει την εφημεριακή της λειτουργία τουλάχιστον για ένα δεκαήμερο τον Μάρτιο και για τον Απρίλιο ίσως μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Επίσης πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παρακάτω κλινικές: η Ορθοπεδική, Ωριλά, η Οφθαλμολογική, το Ουρολογικό, η Παιδιατρική και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Τι μέτρα έχουν παρθεί γι’ αυτό;
Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί μέτρα.
Ποιες ήταν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης;
Οι πολιτικοί δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για να λύσουν το πρόβλημα έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος. Αντίθετα έχουν κάνει τα πάντα για να περάσει ο τομέας δημόσιας υγείας στα Νοσοκομεία στον ιδιωτικό τομέα που τους χρηματοδοτεί.
Μια πολύ σημαντική κλινική είναι η Παιδιατρική. Απειλείται η Παιδιατρική από τη συνταξιοδότηση του κ. Ζαρκινού; Θα γίνει κάτι γι’αυτό; Η Παιδιατρική μας είναι μια κλινική, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα εδώ και αρκετό καιρό. Η λειτουργία της, λοιπόν, διασφαλίζεται μόνο 15 μέρες το μήνα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η συνταξιοδότηση του κ. Ζαρκινού και η μη αντικατάστασή του θα οδηγήσει σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας της, γιατί οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με ένα γιατρό. Ναι. Θα οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας της κλινικής σε περίπτωση που δεν αντικατασταθεί από άλλον για τον αντίστοιχο βαθμό.
Έχει το Νοσοκομείο ελλείψεις σε ιατρικό υλικό;
Ελλείψεις σε ιατρικό υλικό δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχουν σημαντικές αυτήν την περίοδο. Υπάρχει, όμως, μία καθυστέρηση στην προμήθεια, δηλαδή έχουμε ένα υλικό, μας τελειώνει και αργεί να αντικατασταθεί.
Λειτουργούν τα επείγοντα σε καθημερινή και πλήρη βάση; Με τι προσωπικό λειτουργούν αυτήν τη στιγμή;
Με εξαίρεση ελάχιστες μέρες (λόγω έλλειψης προσωπικού), υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία των επειγόντων περιστατικών. Μια με δυο μέρες το μήνα ίσως να μην λειτουργούν καθόλου. Τις υπόλοιπες μέρες λειτουργούν οριακά και με υπερεργασία των συναδέλφων που βρίσκονται εδώ, και ο λόγος είναι σταθερά και μόνιμα η έλλειψη προσωπικού.
Κατά βάση, μόνιμα στο χώρο που στεγάζονται τα επείγοντα περιστατικά, βρίσκονται γενικοί γιατροί, πάντα όμως με την συνεπικουρία (βοήθεια) των ειδικευμένων γιατρών του Νοσοκομείου.
Τι ποσοστό περιστατικών παραπέμπονται, πλέον, σε άλλα Νοσοκομεία;
Τα περιστατικά που διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία είναι περιστατικά ειδικοτήτων που δεν διαθέτει το Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπως η νευροχειρουργική. Μιλάμε για τροχαία ατυχήματα με εγκεφαλικές αιμορραγίες και τέτοια.
Ποιο πιστεύετε πως είναι το μέλλον του Νοσοκομείου;
Η ιδιωτικοποίηση. Με βάση τα νομοθετήματα που έχουν ψηφισθεί από το 2010 μέχρι σήμερα, είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να μην περάσει το Νοσοκομείο στην ιδιωτικοποίηση;
Θα πρέπει οι πολίτες, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα Νοσοκομεία, είναι το κοινωνικό κράτος γενικώς, να συνειδητοποιηθούν και να αντιληφθούν, ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο δυνατά απ’ ότι αυτά που τους χωρίζουν. Να αντιληφθούν επίσης, ότι οι διαχειριστές των δομών εξουσίας δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την κοινωνία και να παραταχθούν, απαιτώντας ως ενεργοί πολίτες μιας χώρας, ενός λαού. Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Άγγελο Αγγελόπουλο για τον χρόνο του…
Από το χρόνο της συνέντευξης ως σήμερα 7/4/2016, ημέρα δημοσίευσης του κειμένου, υπάρχει θετική εξέλιξη στο όλο ζήτημα. Όπως μας πληροφορούν τα Μέσα Ενημέρωσης, την Πέμπτη 7-4-2016 ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής υπουργός, Παύλος Πολάκης ενέκριναν την προκήρυξη 7 θέσεων ειδικευμένων ιατρών για το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η έγκριση των προκηρύξεων και για τις υπόλοιπες θέσεις σε όλη τη χώρα , που συνολικά αφορούν σε 690 μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς. Για τα 5 νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας εκτός από τις 7 θέσεις γιατρών στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, προκηρύχθηκαν 5 θέσεις επιμελητών διαφόρων ειδικοτήτων στο Μποδοσάκειο, 5 στο Νοσοκομείο Γρεβενών και από 4 στα Νοσοκομεία Καστοριάς κ Φλώρινας.
Αναμένουμε λοιπόν και ελπίζουμε στη γρήγορη ¨ανάρρωση¨ του Νοσοκομείου μας και την επαναφορά του στους κανονικούς του ρυθμούς!
7/4/2016 Συντάκτες: Λυδία Ζιάμπρα, Κατερίνα Καραγιαννίδου , Κρυσταλλία Γκουλιαβέρα (Β1 )
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.