Τα παιδικά χωριά SOS

Τα παιδικά χωριά SOS

Το 1949 ο Hermann Gmeiner ιδρύει την Αυστριακή Οργάνωση των Παιδικών Χωριών SOS και χτίζεται το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS στο Imst του Τυρόλο. Ως άνθρωπος είχε δεσμευτεί να βοηθάει παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη – παιδιά που είχαν χάσει τα σπίτια τους, την ασφάλεια τους και τις οικογένειές τους σαν αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα υπάρχουν πολλά παιδικά χωριά SOS σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα λειτουργούν από το 1975.

Η ζωή και η οργάνωση των Παιδικών Χωριών SOS έχει σαν βάση τις τέσσερις παιδαγωγικές αρχές, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον HERMANN GMEINER και είναι:

Η Μητέρα: Κάθε παιδί έχει έναν γονιό για να το φροντίζει. Αδέλφια: Οι οικογενειακοί δεσμοί αναπτύσσονται και δημιουργούνται νέοι.

Το Σπίτι: Κάθε Οικογένεια έχει το δικό της σπίτι.

Το Χωριό: Η Οικογένεια SOS είναι μέρος της ευρύτερης κοινωνίας.

Ο σκοπός των Παιδικών Χωριών SOS είναι να βοηθούν παιδιά, που έχουν ανάγκη φροντίδας και προστασίας, γιατί έχουν βρεθεί μακριά από το φυσικό, οικογενειακό τους περιβάλλον, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ξαναβρούν ένα μόνιμο σπίτι και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον, το οποίο πλησιάζει το πλαίσιο της φυσικής οικογένειας.

Στόχος είναι κάθε παιδί να έχει μια οικογένεια, να μεγαλώνει με ασφάλεια, με σεβασμό και αγάπη.

Ένα παιδικό χωριό SOS αποτελείται από 15-20 σπίτια και χτίζεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές αποτελώντας μέρος της περιφέρει-ας της πόλης, αλλά και μια γέφυρα προς την κοινωνία για τα παιδιά που ζουν σε αυτό. Το γεγονός αυτό βοηθά τα παιδιά διότι έτσι δεν νιώθουν διαφορετικά. Σε μία οικογένεια SOS ζουν μαζί έξι ως οκτώ παιδιά, αγόρια και κορίτσια διαφορετικών ηλικιών, που μεγαλώνουν.

 

Από την Αναστασία Χαϊτίδου (Β1)

Σχολιάστε

Top