Οπαδική βία, του Αντώνη Βλάχου, Β1

τερμα στη βια

Στις μέρες μας το φαινόμενο της οπαδικής βίας έχει εξαπλωθεί πολύ. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χαθεί τόσο άδικα, εξαιτίας των χούλιγκαν.  Όλοι οι Έλληνες συγκλονίστηκαν τελευταία με τον τόσο άδικο θάνατο του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη που δολοφονήθηκε από φανατικούς οπαδούς αντίπαλης ομάδας.

Ξέρουμε οι περισσότεροι την έχθρα που επικρατεί ανάμεσα στην ομάδα του Άρη και του Π.Α.Ο.Κ., αλλά όσο μεγάλη και να είναι η έχθρα ανάμεσα σε δύο ομάδες, είναι απαράδεκτο να σκοτώνονται άνθρωποι, επειδή υποστηρίζουν την αντίπαλη ομάδα κάποιων.

Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού είναι γνωστό και σε άλλες χώρες. Έχουν συμβεί και σε αυτές τραγικά γεγονότα με πολλές ανθρώπινες απώλειες, όπως για παράδειγμα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων (μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διασυλλογική) το 1985 ανάμεσα στη Liverpool (Αγγλία) και τη Juventus (Ιταλία), όπου καταπατήθηκαν 39 Ιταλοί. Μετά το γεγονός αυτό η Αγγλία πήρε πολύ αυστηρά μέτρα, βάζοντας ηλεκτροφόρα σίδερα στα γήπεδα κ.α.

Για να περιορίσουμε τέτοια φαινόμενα, είναι σωστό να δεχόμαστε και να σεβόμαστε την αθλητική άποψη του κάθε ατόμου. Να πάρουμε τα μέτρα μας και ως πολιτεία αλλά και ως άνθρωποι, για να υπάρξει μια αποτελεσματική αντιμετώπιση στο θέμα της οπαδικής βίας.

Τέλος να καταλάβουμε όλοι ότι ο αθλητισμός είναι ωραίος και αξίζει ο καθένας να είναι φίλαθλος. Επίσης το να είναι κάποιος οπαδός μιας ομάδας είναι σεβαστό, όχι όμως να φτάνει σε σημείο να μισεί τους οπαδούς άλλων ομάδων. Αυτό είναι επικίνδυνο φαινόμενο και πρέπει να το ελέγχουμε.

Σχολιάστε

Top