Σκέψεις του Καλογερόπουλου Γιάννη ( Β1 ) με αφορμή τη δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη από οπαδούς αντίπαλης ομάδας

Χουλιγκανισμός-teliko

 

Οργανωμένοι Οπαδοί η Επαγγελματίες ταραχοποιοί;

alkis

 

Ο Άλκης πέθανε και το μυαλό όλων είναι στη στυγερή δολοφονία του από κάποιους που καταχρηστικά ονομάζονται «άνθρωποι». Αυτοί βγήκαν παγανιά, για να σκοτώσουν και να αφαιρέσουν μία ζωή. Φυσικά και μετά την κινητοποίηση των δυνάμεων της αστυνομίας αλλά και  του υπουργού Προστασίας του πολίτη συνελήφθησαν οι δράστες, δέκα στον αριθμό.  Το θέμα όμως δεν είναι μόνο «να πιάσουμε τους δράστες και να σαπίσουν στην φυλακή», όπως ακούγεται από πολλούς.  Αυτό που πρέπει να γίνει σίγουρα είναι να δούμε πού αποτύχαμε μέχρι τώρα  ως κοινωνία, πού κάναμε λάθος, για να χτυπήσουμε το κακό στη ρίζα. Το κακό βρίσκεται στην ομαδική  βία; Βρίσκεται στο φανατισμό;

 

Ξυπνήσαμε αλλού μετά την δολοφονία…

βια

Μετά τη στυγερή δολοφονία του Άλκη από οπαδούς αντίπαλης ομάδας στην Θεσσαλονίκη οι οποίοι ενήργησαν σαν τάγμα εφόδου είναι σαν να ξυπνήσαμε σε άλλη χώρα.  Ξαφνικά όλα λειτουργούν ρολόι, η αστυνομία κάνει ξαφνικά «ντου» σε όλους τους συνδέσμους. Ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε  και οι οπαδοί όλων των ομάδων βρίσκονται ενωμένοι κατά της βίας. Νομίζαμε ότι βρισκόμαστε σε άλλη χώρα σε άλλα μέρη.

Βέβαια όλοι όσοι είχαμε την ψευδαίσθηση δυστυχώς επιστρέψαμε στην πραγματικότητα όταν σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος Χαλκιδικής που ενώ το παιχνίδι ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για την μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη το παιχνίδι διακόπτεται εβδομήντα πέντε  λεπτά μετά την έναρξη λόγω πολύ σοβαρών επεισοδίων. Πραγματικά τραγικό, τι άλλο θα μπορούσα να πω!

Μακάρι να υπάρχει αληθινή διάθεση, για να εξευγενιστεί το ποδόσφαιρο. Μακάρι να θέλουν οι αρμόδιες αρχές να βελτιώσουν την εικόνα του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο. Μακάρι ο κόσμος να θέλει να κάνει το άθλημα πιο καλό, απαιτώντας να απαλλαγεί από φαινόμενα βίας, φανατισμού που αμαυρώνουν την ιστορία του αθλήματος και απωθούν νέα παιδιά από το να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο.

 

 

Φεβρουάριος ένας μήνας θλίψης στο ποδόσφαιρο

ezgif.com-gif-maker

Πάντως και στην Ελλάδα και παγκοσμίως ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας που ο κόσμος του  ποδοσφαίρου θα ήθελε να μην υπάρχει, διότι στις οκτώ πρώτες ημέρες του έχουμε τρεις θλιβερές τραγωδίες παγκόσμια γνωστές. Πέρα βέβαια από την δολοφονία του Άλκη στις 1 Φεβρουαρίου του 2022 εξήντα τέσσερα  χρόνια πριν, στις 6 Φεβρουαρίου το 1958, το αεροπλάνο της αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γυρίζοντας από το Βελιγράδι μετά από έναν αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να αποβιβαστεί  κατευθείαν στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, αλλά έπρεπε να γίνει μια ενδιάμεση  στάση στο Μόναχο. Ο πιλότος υπερεκτίμησε  τις δυνατότητες του σκάφους και στην προσπάθεια να προσγειωθεί, το αεροπλάνο γλίστρησε  πολλά μέτρα στο παγωμένο έδαφος και προσέκρουσε. Αυτό ήταν : είκοσι τρείς  άνθρωποι χάθηκαν άδικα μεταξύ των οποίων οχτώ παίκτες, οχτώ  δημοσιογράφοι, κάποιοι τεχνικοί και ο πιλότος. Το ανατριχιαστικό είναι πως έξω από το Old Trafford (στάδιο της ομάδας ) το ρολόι είναι σταματημένο την ώρα της πρόσκρουσης 3:04.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα δύο  γιατί και στις οχτώ  του Φλεβάρη του 1981 πριν σαράντα ένα  χρόνια είχαμε ίσως το πιο λυπητερό συμβάν στον  ελληνικό αθλητισμό αφού σε έναν αγώνα  μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ, καθώς οι οπαδοί κατεβαίνουν όλοι προς τα κάτω για να πανηγυρίσουν, το κιγκλίδωμα πέφτει πάνω τους και είκοσι ένας  άνθρωποι έφυγαν για τον άλλο κόσμο.

Σχολιάστε

Top