Επιμέλεια άρθρου: Κατσίκας Βασίλης
Ένα τεράστιο βήμα στην αποθήκευση δεδομένων για δισεκατομμύρια χρόνια έκαναν επιστήμονες τουUniversity of Southampton. Χρησιμοποιώντας γυαλί κατασκευασμένο σε επίπεδο νανομέτρων, οι επιστήμονες του τμήματος Optoelctronics Research Centre του Πανεπιστημίου, κατάφεραν να αναπτύξουν μέθοδο καταγραφής και ανάγνωσης ψηφιακών δεδομένων σε πέντε διαστάσεις (5D).
Οι ιδιότητες του αποθηκευτικού χώρου εκπληκτικές. Αποθήκευση έως 360TB ανά δίσκο, θερμική αντοχή έως και 1.000 βαθμούς Κελσίου και θεωρητικά άπειρη διάρκεια ζωής σε θερμοκρασίες δωματίου (13.8 δισεκατομμύρια χρόνια στους 190 βαθμούς Κελσίου) και όλα αυτά σε εξαιρετικά μικρό μέγεθος.
Τα πρώτα αντίγραφα που σώθηκαν στο αιώνιο αυτό μέσο ήταν η Παγκόσμια Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UHDR), η Magna Carta και η Βίβλος. Η νέα μορφή αποθήκευσης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε οργανισμό με πληθώρα αρχείων, όπως μουσεία, βιβλιοθήκες και εθνικά αρχεία.
Η καταγραφή των δεδομένων γίνεται με ταχύτατο laser πολύ σύντομων αλλά έντονων ριπών φωτός πάνω σε τρία στρώματα νανο-κουκίδων που έχουν απόσταση μεταξύ τους πέντε μικρόμετρα. Οι πέντε διαστάσεις που αποθηκεύονται τα δεδομένα είναι το μέγεθος και ο προσανατολισμός σε συνδυασμό με τις τρεις διαστάσεις στις οποίες είναι τοποθετημένα αυτά μέσα στις νανοκατασκευές. Μάλιστα οι 5D δίσκοι έχουν παρομοιαστεί με τους κρυστάλλους μνήμης του Superman.
Ο καθηγητής Peter Kazansky του ORC δήλωσε πως “είναι συναρπαστικό αν σκεφτείς πως δημιουργήσαμε την τεχνολογία να διατηρήσουμε έγγραφα και πληροφορίες για να τις αποθηκεύσουμε στο διάστημα για τις επόμενες γενεές. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να εξασφαλίσει την τελευταία απόδειξη του πολιτισμού μας. Όλα όσα μάθαμε δε θα ξεχαστούν.”
Written by Αλέξανδρος Καρατζάς