ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΝΑ ΦΟΡΕΣΕΤΕ ΜΑΡΤΗ;

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 23•16

Επιμέλεια άρθρου: Τροβιά Α. Παναγιωτοπούλου Ε.

Δημιουργία βίντεο: Μπουρογιάννη Κωνσταντίνα

Κατασκευή βραχιολιών «Μάρτη» : Σμάνη Ευαγγελία

Μάρτης αποκαλείται το έθιμο στο οποίο ένα βραχιολάκι που αποτελείται από ένα κόκκινο και ένα άσπρο σχοινάκι (ή κλωστές που έχουν στριφτεί ή πλεχτεί) το οποίο φοριέται την 1η Μαρτίου στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία (Μάρτενιτσα), τη Ρουμανία (Μαρτσισόρ), την ΠΓΔΜ (Μάρτινκα), την Αλβανία (Βερόρε) και την Μολδαβία (Μαρτσισόρ).Ο Μάρτης ή Μαρτιά είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι, όπως παρατηρεί ο λαογράφος Νικόλαος Πολίτης.

S1080043

Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες.

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.

Η Χριστιανική Εκκλησία δια του Ιωάννου του Χρυσοστόμου θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό ήδη από το 5ο αιώνα.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ…..

Είναι ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο αυτός που φορά το Μάρτη, κυρίως τα μικρά παιδιά, προστατεύονται είτε από ασθένειες γενικά ή «για να μην τα κάψει ο ήλιος» / για να «μην τα μαυρίζει ο ήλιος» ή για να «μην τα πιάνει το μάτι». Οι Βυζαντινοί αναφέρουν τη χρήση βαμμένης κλωστής κατά της βασκανίας. Στα Ελευσίνια μυστήρια κατά την αρχαιότητα οι νεαροί μύστες φορούσαν κρόκους στο δεξί χέρι και στο πόδι. Πρόκειται λοιπόν για έθιμο πανάρχαιο, ή όμοιο με πανάρχαια έθιμα.

Το μέλος της πολιτιστικής μας ομάδας Μπουρογιάννη Κωνσταντίνα δημιουργήσε το ακόλουθο βίντεο για να φτιάξετε το δικό σας «Μάρτη» με μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη πλέξη. Δοκιμάστε το!!

One Comment

  1. Ο/Η ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Ένα μεγάλο μπράβο στις καλλιτέχνιδες τόσο για τις κατασκευές όσο και για το υπέροχο βίντεο.

Σχολιάστε

Top