Γιορτή κάστανου στο Μαυρίλο

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 30•16

Επιμέλεια άρθρου: Παναγιωτοπούλου Ελίνα

Τα τελευταία χρόνια (από το 2008) στο χωριό, τέλη Οκτωβρίου, γίνεται γιορτή καστάνου η οποία οργανώνεται από τον Δήμο Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού. Η κεντρική ιδέα της δημιουργίας της γιορτής του καστάνου (πριν από 9 χρόνια) ξεκίνησε από μια τοπική παρέα η οποία αποφάσισε να διασκεδάσει, μαζί της και ο υπόλοιπος κόσμος , αλλά ο βασικός της στόχος ήταν ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, που είναι και ο πολιούχος του χωριού. Κατά την διάρκεια της γιορτής διατίθενται δωρεάν ψημένα κάστανα και οι επισκέπτες παρακολουθούν καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια .

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

Το κάστανο συγκαταλέγεται στους ξηρούς καρπούς. Έχει τα χαμηλότερα λιπαρά και τις λιγότερες θερμίδες. Είναι όμως ακριβό γιατί έχει κόπο για να το μαζέψεις και να το καθαρίσεις . Το Μαυρίλο παράγει ετησίως γύρω στους 15-20 τόνους κάστανο. Η ενασχόληση με το κάστανο στο Μαυρίλο , εκτός από την κατανάλωση που κάνουν οι ντόπιοι , προσθέτει και ένα επιπλέον εισόδημα στους κατοίκους του χωριού.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

καστανοΓλυκό του κουταλιού κάστανο

Υλικά:

  • 1 και 1/2 κιλό κάστανα
  • 1 και 1/2 κιλό ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
  • 4 ποτήρια του νερού νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού ή καιλίγο παραπάνω

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα κάστανα από την εξωτερική φλούδα και τα βράζετε – χωρίς να λιώσουν.
  2. Αφαιρείτε και την εσωτερική φλούδα.
  3. Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε μέτριο σιρόπι.
  4. Το κρυώνουμε, και βάζουμε τα κάστανα να ρουφήξουν το σιρόπι όλη νύχτα.
  5. Την επόμενη τα βράζουμε για 5 λεπτά.
  6. Τα κρυώνουμε πάλι και αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι ενώ προσθέτουμε στο σιρόπι το χυμό λεμονιού.
  7. Το βράζουμε μέχρι να δέσει.
  8. Ξαναρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε 2-3 ώρες να τραβήξουν.

Σχολιάστε

Top