27 Ιανουαρίου: Ημέρα μνήμης και όχι λήθης

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 17•17

Επιμέλεια άρθρου: Λουκά Κωνσταντίνα

Με αφορμή την καθιέρωση της Παγκόσμιας ημέρας της μνήμης του Ολοκαυτώματος κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, σκίζοντας το πέπλο του σκότους με το οποίο πολλοί θέλησαν να καλύψουν τα λάθη του παρελθόντος και να σβήσουν αυτή τη μελανή σελίδα από το βιβλίο της ιστορίας. Όμως τίποτα από αυτά τα δύο δεν έπρεπε να γίνει και ευτυχώς αυτές οι μνήμες διασώθηκαν με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν όλες οι ρατσιστικές φρικαλεότητες του παρελθόντος και να μας οδηγήσουν σε δρόμο τέτοιο, ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα σφάλματα σε βάρος κοινωνικών ή άλλων ομάδων, με αποτέλεσμα έναν λογικότερο, πιο αντιρατσιστικό  και σίγουρα ειρηνικότερο κόσμο. Αρχίζουμε, λοιπόν, να εξετάζουμε εξονυχιστικά  καταστάσεις, που αποτελούν έναν αιώνιο πόνο για την ιστορία της ανθρωπότητας, ανακαλύπτοντας αφανείς ήρωες, αλλά και δολοπλόκους, προδότες και σωτήρες, που διαμόρφωσαν το σκηνικό του Ολοκαυτώματος.

  • Σωτήρες:

Ο Όσκαρ Σίντλερ (Oskar Schindler, 28 Απριλίου 19089 Οκτωβρίου 1974) ήταν Γερμανός επιχειρηματίας, ο οποίος έγινε γνωστός όταν έσωσε εκατοντάδες Εβραίους από βέβαιο θάνατο από τα χέρια των Ναζί στη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου πολέμου στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία. Χρησιμοποιώντας τους σαν εργάτες στα εργοστάσια του, τους προστάτεψε από την βιαιότητα των Ναζί και βοήθησε στη συνέχεια γενεών πολλών εβραϊκών οικογενειών.

Αρχικά, με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και το ξέσπασμα του 2ου παγκοσμίου πολέμου, ο Σίντλερ προσανατολιζόταν προς τα εθνικιστικά φρονήματα του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Κόμμα του Χίτλερ), όχι λόγω των πολιτικών του φρονημάτων αλλά περισσότερο διότι πίστευε ότι θα ευνοούσε τις επιχειρηματικές του βλέψεις. Έτσι, έκανε φιλίες τόσο με άτομα κλειδιά του γερμανικού στρατού, όσο και με άτομα της SS, προσφέροντάς τους δώρα «μαύρης αγοράς» όπως πούρα, κονιάκ, κα.

Σιγά σιγά όμως η στάση του άρχιζε να αλλάζει, όταν προσέλαβε ως  λογιστή τον Εβραίο Ισαάκ Στερν, ο οποίος τον παροτρύνει να προσλάβει εβραίους εργάτες, σα φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Στη συνέχεια, ευαισθητοποιημένος γύρω από το θέμα ο Σίντλερ προσλαμβάνει Εβραίους όχι τόσο για να δουλέψουν, όσο για να σωθούν από τους ναζί. Επίσης, λόγω των γνωριμιών του, ο Σίντλερ απέτρεψε πολλάκις τη μετάβαση Εβραίων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σώζοντας έτσι πάνω από 2.200 άτομα από βέβαιο θάνατο.

  • Προδότες:

Οι Γερμανοί πέτυχαν στο φαύλο έργο τους ακριβώς επειδή οι Έλληνες μη Εβραίοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν. Οι Γερμανοί κατακτητές της Θεσσαλονίκης εφάρμοσαν τα αντισημιτικά μέτρα τους με τη συνεπή υποστήριξη Ελλήνων Χριστιανών διοικούντων, δημοσίων υπαλλήλων και αστυνομικών. Οι Γερμανοί συστηματικά εξαθλίωσαν, απομόνωσαν, ξεχώρισαν, γκετοποίησαν και, στη συνέχεια απέλασαν τους Εβραίους. Ο αριθμός των Γερμανών αξιωματούχων που εμπλέκονται άμεσα στην απέλαση δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο Άουσβιτς το 1943 είναι σχετικά μικρός επειδή οι τοπικές Ελληνικές αρχές συνεργάστηκαν και συνέβαλαν σ’ αυτήν με το δικό τους ανθρώπινο δυναμικό. Μέχρι τα τέλη του 1944, καθώς ο πόλεμος έμπαινε στην τελική φάση του και οι Γερμανοί ετοιμάζονταν ν’ αποχωρήσουν από την Ελλάδα, μόνο 13 Εβραίοι φαίνεται να είχαν μείνει στη Θεσσαλονίκη. Ο Ερυθρός Σταυρός, δωροδοκίες και, σε μία περίπτωση, ένα Αμερικανικό διαβατήριο έσωσαν πέντε απ’ αυτούς. Έλληνες συνεργοί πυροβόλησαν τους υπόλοιπους οκτώ στις 8 Σεπτεμβρίου 1944.

Έκθεση φωτογραφίας.Εβραίοι επιζώντες του ολοκαυτώματος

ΚΟΥΝΙΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

Πηγές:

http://cohen.gr/new/articles/judaism/2770-2013-05-15-06-37-03

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%81_

%CE%A3%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%BB%CE%B5%CF%81

One Comment

  1. Ο/Η Σοφία Προβοπούλου λέει:

    Μπράβο Κωσταντίνα!
    Διάλεξες ένα πολύ καλό θέμα και το ανέπτυξες πολύ ωραία!

Σχολιάστε

Top