Επιμέλεια άρθρου: Μπαλλά Μαρία
Το χωριό με τα πολλά ονόματα και με το περίφημο τοπικό συγκοινωνιακό σλόγκαν: »Κουφάλα – Μαυρομάτα – Παπαδιά». Η Δάφνη, με παλιές εκκλησίες, νερόμυλους και πολλά κάλοι. Χωριό του δήμου Βίνιανης με ζωή και τα καλοκαίρια κοσμοσυρροή, η μεγάλη πλατεία με τα μαγαζάκια-καφενεδάκια της και τις ψησταριές της, να εξυπηρετήσουν κάθε όρεξη.
Από το Παλιοχώρι της Χρύσως οι κάτοικοι της Δάφνης, που έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στο σημερινό χωριό τους, το πότε, άγνωστο.
Ανατολικά, στο δρόμο για την Παπαδιά, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που μέχρι το 1931 λειτουργούσε ως μοναστήρι. Το παλιό καμπαναριό και διάφορα υπολείμματα, μαρτυρούν το μεγαλείο της κάποτε Μονής. Νότια ο παλιός ναός του Αγίου Ιωάννη και δυτικά, περί του τέταρτου της ώρας χωματόδρομος, μέσω ωραίας διαδρομής, η παλιά εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, πραγματικό ησυχαστήριο, με μία παμπάλαια βρύση, όμοια με αυτές της Χρύσως, περιμένει να δροσίσει τους προσκυνητές των Αγίων.
Αρκετά μεγάλο χωριό της Κεντρικής Ευρυτανίας με 302 κατοίκους σε χαμηλό υψόμετρο 580μ. Απέχει 52 χλμ. από το Καρπενήσι και υπάρχει εκεί το εκκλησάκι του «Σωτήρα», απομεινάρι παλιού πλούσιου μοναστηριού με εικόνες χρονολογούμενες στα 1785. Γύρω στα 10 χλμ. από τη Δάφνη, βρίσκεται η τοποθεσία «Κύφος» στην οποία σώζονται πλήθος ευρημάτων κάποιου οικισμού που η παράδοση λέει ότι καταστράφηκε από μια τρομερή επιδημία πανώλης που ενέσκηψε στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Δάφνη, έως το 1951 ονομαζόταν Κουφάλα, οικισμός (υψόμ. 600 μ.) του νομού Ευρυτανίας, 49 χλμ. ΒΔ του Καρπενησίου . Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Βίνιανης και έχει 261 κατοίκους (2001).
Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ, 18ου αι., άλλοτε καθολικό μονής, στη διαδρομή Δάφνη-γέφυρα Παππαδιάς.