Αξέχαστη φωνή: Βίκυ Μοσχολιού

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 12•18

Επιμέλεια άρθρου: Προβοπούλου Σοφία

Εμείς τη γνωρίσαμε ως Βίκυ Μοσχολιού. Για τον Τσαρούχη ήταν η «Κοτοπούλη» του ελληνικού τραγουδιού διακρίνοντας έτσι την βαθιά θεατρικότητα και υποκριτική ευελιξία την οποία κατείχε η τραγουδίστρια , για τον Φοίβο Μανογιαννάκη ένα «ακριβό βιολοντσέλο», για τον Μανώλη Μητσιά ένας καλλιτεχνικός «Παρθενώνας», για τον Μίκη Θεοδωράκη ένας «ογκόλιθος» και για πολλούς ένας «θηλυκός Μπιθικώτσης». Το σίγουρο είναι ότι η  Βίκυ Μοσχολιού υπήρξε και διατηρεί ακόμα τον τίτλο μιας απ’ τις σπουδαιότερες και ανεπανάληπτες τραγουδίστριες του ελληνικού πενταγράμμου.

Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1943 στο Μεταξουργείο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω. Έζησε χρόνια δύσκολα μέσα στη φτώχια και τις στερήσεις. Στα δεκατρία της χρόνια έπιασε δουλειά ως κορδελιάστρα για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Η Βίκυ, όμως, παρ’ όλες τις δυσκολίες δεν σταματούσε να τραγουδάει και έτσι κρυφά από τους  γονείς της παίρνει μέρος σ’ ένα διαγωνισμό ταλέντων του Οικονομίδη όπου και στέφεται νικήτρια. Μετά από αυτό, ζήτησε απ’ τους γονείς της να τραγουδήσει ως δεύτερη φωνή σε ένα νυχτερινό κέντρο. Παρ’ όλες τις αντιρρήσεις τους, τελικά, πείθονται και το 1962, Κυριακή του Πάσχα, η Βίκυ κάνει την πρεμιέρα της στο πάλκο, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην Τριάνα του Χειλά.

Εκεί, δύο χρόνια μετά, την ακούει τυχαία ο Σταύρος Ξαρχάκος που αναζητά εκείνη την περίοδο μια νέα φωνή για να ερμηνεύσει το θρυλικό πλέον τραγούδι Χάθηκε το φεγγάρι στην ταινία Λόλα, με το Νίκο Κούρκουλο και την Τζένη Καρέζη. Ο Σταύρος Ξαρχάκος μένει έκπληκτος απ’ τη νεαρή Βίκυ και την ηχογραφεί με αποτέλεσμα να φτάσει η μαγνητοταινία με τη φωνή της νεαρής τραγουδίστριας στη ραδιοφωνία όπου υπήρχε μια επιτροπή που άκουγε τις νέες φωνές. Τότε, ο πρόεδρος της ραδιοφωνίας, Φοίβος Μανογιαννάκης, μόλις την άκουσε είπε: « Καταπληκτική, σαν ένα ακριβό βιολοντσέλο».

 

https://youtu.be/KpPxRrZkI80

Μετά την επιτυχία στην ταινία «Λόλα», ξεκινάει μία λαμπρή καριέρα για τη Βίκυ Μοσχολιού, καθώς ακολουθούν αμέτρητες συνεργασίες, σχεδόν με όλους τους κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς. Τραγούδησε σπουδαία τραγούδια αφήνοντας πλούσια παρακαταθήκη στο ελληνικό τραγούδι. Αξιοσημείωτο είναι πως δυο τραγούδια της, λόγω της επιτυχίας που είχαν, έγιναν ονόματα μεγάλων μαγαζιών της εποχής. Τα «δειλινά» και τα «ξημερώματα». Τέλος, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης το Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και το θέατρο Ολυμπιά του Παρισιού. Γιατί με τη σεμνότητα και την απλότητα που την διακατείχε ελάχιστες φορές μιλούσε για τους θριάμβους της.

https://youtu.be/5TCtFMpZ-fg

Η φωνή της Μοσχολιού αποτελούσε και αποτελεί μία από τις χαρακτηριστικότερες γυναικείες ελληνικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Χαρακτηρίστηκε ως μια φωνή «δωρική», δηλαδή μια φωνή βαθιά ελληνική, «ντόμπρα», με μεγάλες φυσικές ικανότητες. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίο πολλοί την χαρακτήρισαν ως «ο θηλυκός Μπιθικώτσης». Όμως, όπως κάθε μεγάλος καλλιτέχνης, η Μοσχολιού επιβλήθηκε καλλιτεχνικά λόγω της ατέρμονης μοναδικότητας των ερμηνειών της, μια μοναδικότητα που έκανε συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης να χαρακτηρίσουν την φωνή της «ογκόλιθο».

 

Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει στο πάλκο με τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει στο πάλκο με τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Η Βίκυ Μοσχολιού με τον Μίκυ Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο

Η Βίκυ Μοσχολιού με τον Μίκυ Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο

 

 

 

 

 

 

 

Η Βίκυ Μοσχολιού το 1967 παντρεύτηκε τον θρύλο και «στρατηγό» του γηπέδου Μίμη Δομάζο, με τον οποίο απέκτησαν δυο κόρες. Μετά από πολλά χρόνια κοινής πορείας, πήραν διαζύγιο το 1979.

 

μοσχολιου3

Η Βίκυ άφησε την τελευταία της πνοή στις 16 Αυγούστου του 2005 σε ηλικία μόλις 62 ετών μετά από διετή μάχη που έδωσε με την ανίατη ασθένεια. Ήταν μια πραγματική ερμηνεύτρια, γεμάτη κύρος επί σκηνής, πολύ παραπάνω από τραγουδίστρια, μια φωνή που επανέφερε την αίσθηση του αρχαιοελληνικού δράματος μέσω της έκφρασης του καημού και της χαράς των Ελλήνων του σήμερα. Η Βίκυ Μοσχολιού θεωρείται μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες βάρδους, που το τραγούδι το υπηρέτησε πιστά και δυναμικά, με πάθος και αφοσίωση, για μισό αιώνα πάνω στο σανίδι του πάλκου, κι έβαλε το δικό της λουλούδι στο μπουκέτο της τέχνης!

 https://youtu.be/LbZYyTWjvbc

Σχολιάστε

Top