Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 27•18

Επιμέλεια άρθρου: Ακρίβου Ιουλία

Στο Δημοτικό θέατρο της πόλης μας παρακολουθήσαμε το θεατρικό έργο «Ο Γυάλινος Κόσμος» 

Ο Γυάλινος Κόσμος είναι θεατρικό έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1944 στο θέατρο Σιβίκ του Σικάγου το 1944 και την επόμενη χρονιά στη Νέα Υόρκη, όπου κέρδισε το Βραβείο New York Drama Critics Circle Award. Αποτέλεσε τη πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Τένεσι Ουίλιαμς, που καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς του αιώνα.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Στο έργο εξιστορείται μέσα από τις αναμνήσεις του Τομ η ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, που την απαρτίζουν ο γιος Τομ, η μητέρα Αμάντα και η κόρη Λώρα. Ο πατέρας τους έχει εγκαταλείψει για χρόνια και εκείνοι ζουν σε ένα δικό τους ‘’γυάλινο κόσμο’’. Η μητέρα έχει έμμονη ιδέα με τα παιδικά και νεανικά της χρόνια στο Νότο, ωστόσο τώρα δείχνει την εικόνα της ‘’ξεπεσμένης καλλονής’’, ένα μοτίβο που επανέρχεται σε πολλά έργα του συγγραφέα.

γυαλινος κοσμος1

Ταυτόχρονα, ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της, ωστόσο η πραγματικότητα είναι σκληρή. Για το γιο της, θεωρεί ότι είναι ένας εγωιστής ονειροπόλος, ο οποίος είναι ανεύθυνος και καταφεύγει στο αλκοόλ, στην ποίηση, στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, αντί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικογένεια. Η Λώρα είναι μια εύθραυστη παρουσία, ανάπηρη στο πόδι, φοβάται τον έξω κόσμο, προτιμώντας τη συλλογή της από γυάλινα ζωάκια και την συλλογή παλιών δίσκων γραμμοφώνου του πατέρα της.

Κάποια στιγμή, όλη η οικογένεια στρέφει την ελπίδα της σε ένα τέταρτο πρόσωπο, τον Τζιμ έναν επισκέπτη από τον έξω κόσμο, με τον οποίο έχει ένα σύντομο φλερτ η Λώρα. Ωστόσο, τα πάντα γκρεμίζονται, καθώς εκείνος διαλύει τις αυταπάτες τους κι έτσι επανέρχονται στη σκληρή πραγματικότητα

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από την παράσταση:

 

One Comment

  1. Ο/Η Σοφία Προβοπούλου λέει:

    Μπράβο Ιουλία, πολύ ωραίο άρθρο! Πραγματικά είναι ένα πολύ ωραίο θεατρικό έργο!

Σχολιάστε

Top