Αρθρογραφώντας στο Λαμιακό Τύπο!

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Νοε• 27•18

Επιμέλεια άρθρου: Προβοπούλου Σοφία

Είχα τη χαρά να παρουσιάσω ένα άρθρο «για τα κινητά τηλέφωνα και τις συνέπειες τους στην κοινωνία» στην τοπική μας εφημερίδα τον «Λαμιακό τύπο».

Ολόκληρο το άρθρο για τα κινητά τηλέφωνα έτσι όπως δημοσιεύτηκε στο «Λαμιακό Τύπο» της Πέμπτης 12 Απριλίου.

Τα κινητά τηλέφωνα και οι συνέπειες τους στην κοινωνία

Στην εποχή μας, η τεχνολογία έχει εισβάλει σε κάθε πτυχή της ζωής των ανθρώπων. Οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και μπορεί ο καθένας εύκολα να ταξιδέψει και να συναντήσει οποιονδήποτε φίλο του σε οποιαδήποτε γωνιά της Γης. Και φυσικά με το κινητό τηλέφωνο μπορεί οποιαδήποτε στιγμή όπου και να είναι να επικοινωνεί, να ενημερώνεται, να διαβάζει αλλά και να δίνει το στίγμα του. Και εμμένω στο κινητό γιατί χρησιμοποιείται από ένα ευρύ φάσμα ηλικιών.

Το κινητό τηλέφωνο σίγουρα συμβάλλει στην αμεσότητα και στην ευκολία της επικοινωνίας. Πρώτα απ’ όλα, ο καθένας  μπορεί σε οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε τόπο να επικοινωνήσει με τους φίλους του είτε μιλώντας είτε με μηνύματα. Επίσης, το κινητό δίνει τη δυνατότητα να ειδοποιεί ο χρήστης ή να ειδοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστα περιστατικά. Είναι κοινός τόπος ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ταχύτητα. Έτσι, ο καθένας μπορεί να ενημερώνεται διαρκώς για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, να ψυχαγωγείται και να φτάνει σε λίγα δευτερόλεπτα στις πιο απομακρυσμένες βιβλιοθήκες του κόσμου και να διαβάσει ένα βιβλίο. Με το κινητό τηλέφωνο μπορεί κάποιος να πραγματοποιεί και τραπεζικές συναλλαγές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με τα κινητά έχει γίνει σε πολλές χώρες του πλανήτη μείωση της γραφειοκρατίας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε αρκετές χώρες μπορούν να γίνουν πολλά «κατορθώματα» σε μόλις λίγα λεπτά, ενώ στην Ελλάδα, για παράδειγμα, χρειάζονται μήνες και υπογράφονται χαρτιά… Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι η Εσθονία. Μία χώρα η οποία κατοικείται από 1, 5 εκατ. κατοίκους, εντούτοις αποτελεί έναν παγκόσμιο ηγέτη στη δημόσια διοίκηση. Εκεί, λοιπόν, μία φορολογική δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά και διαρκεί λιγότερο από 5 λεπτά, ενώ ένας πολίτης μπορεί να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μία επιχείρηση μέσα σε 20 λεπτά (ακόμα και αν βρίσκεται σε άλλη χώρα) με τη χρήση του διαδικτύου χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Η ηλεκτρονική αυτή διακυβέρνηση προσφέρει αναμφίβολα διαφάνεια, ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, τα κινητά τηλέφωνα έχουν και την αρνητική τους πλευρά. Καταρχάς, προκαλούν εθισμό σε όποιον το χρησιμοποιεί χωρίς μέτρο- ειδικά στους εφήβους- και ξεχνάει τον πραγματικό σκοπό του κινητού με αποτέλεσμα να ξοδεύει το χρόνο του σε ανούσιες ιστοσελίδες. Έτσι, βλέπουμε πολλούς νέους να είναι αποβλακωμένοι μπροστά σε μία οθόνη παίζοντας ή στέλνοντας μηνύματα χωρίς να έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κινητό αποτελεί βασικό παράγοντας αποξένωσης αφού πολλοί άνθρωποι- ιδίως οι νέοι- όταν χρησιμοποιούν το κινητό προσηλώνονται σ’ αυτό και δεν επικοινωνούν με τους γύρω τους. Επίσης, υποστηρίζεται από πολλούς ότι τα «έξυπνα» κινητά κάνουν τους χρήστες «τεμπέληδες». Γιατί; «Επειδή οι συγκεκριμένοι χρήστες αναζητούν πληροφορίες στο κινητό που θα μπορούσαν να μάθουν εύκολα, αλλά θέλουν να αποφύγουν την προσπάθεια» λέει ο Gordon Pennycook, διδάκτορας του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Yale. Έπειτα, τονίζει ότι «οι μελέτες δείχνουν πως υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στην έντονη χρήση του Smartphone και τις χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις. Ωστόσο, για να απαντηθεί κατά πόσο τα ίδια τα κινητά επηρεάζουν αρνητικά αυτές τι επιδόσεις θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες στο μέλλον». Επιπρόσθετα, η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της βιολογικής γήρανσης λόγω της μη άσκησης του μυαλού και της καθιστικής ζωής, της αϋπνίας αλλά και προβλήματα στον εγκέφαλο, μάτια κλπ. Επίσης, το κινητό τηλέφωνο συμβάλει στην όξυνση του προβλήματος του καταναλωτισμού. Έρευνα έχει δείξει πως πάνω απ’ τους μισούς κατοίκους του πλανήτη έχουν κινητό τηλέφωνο και ο μέσος χρήστης κρατά το ίδιο τηλέφωνο κατά προσέγγιση 18 μήνες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεφώνων που αντικαθίστανται από νέα λειτουργούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Τέλος, ας μην ξεχνάμε την επικινδυνότητα που προκαλεί ο συνδυασμός οδήγησης και κινητού τηλεφώνου.

Τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν αναμφίβολα ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα που κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και θα λέγαμε πιο διασκεδαστική. Παρ’ όλα αυτά η χρήση του χρειάζεται μέτρο. Αν υποθέσουμε ότι ο διδάκτωρ Gordon Pennycook, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα κινητά τηλέφωνα (ειδικά τα Smartphones) κάνουν τους χρήστες πιο τεμπέληδες και μειώνουν τις γνωστικές τους επιδόσεις  έχει δίκιο, τότε σε τι κόσμο οδηγούμαστε; Αν τα νέα παιδιά είναι αποβλακωμένα μπροστά σε μια οθόνη και δεν συμμετέχουν στα κοινά, δεν διαβάζουν όσο πρέπει, δεν έχουν τη δική τους «φωνή» και προσωπικότητα, τότε σε ποιο μέλλον ελπίζουμε; Θα είναι ντροπή να ρωτήσεις μετά από λίγα χρόνια έναν έφηβο να σου πει κάτι σημαντικό που έχει κάνει στη ζωή του και να σου απαντήσει: «Έχω φτάσει τους 2000 φίλους στο Facebook και η καλύτερη εικόνα που έχω ανεβάσει στο Instagram έχει πάρει 1000 likes». Προτείνω, λοιπόν, να λάβουμε υπόψιν τον πραγματικό σκοπό ενός κινητού και η χρήση του να γίνεται προς όφελός μας, δηλαδή να το χρησιμοποιούμε όταν πρέπει και για ό, τι πρέπει. Οι Αρχαίοι Έλληνες άλλωστε είχαν προνοήσει και γι αυτό: «Παν μέτρον άριστον».

20180412_145559 (1)

http://www.lamiakos-typos.gr/apopseis-eidiseis/ta-kinita-tilefona-kai-oi-synepeies-toys-stin-koinonia

Σχολιάστε

Top