GREEKLISH…. Η γλώσσα των νέων!!!

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 09•19

Επιμέλεια άρθρου: Σοφία Προβοπούλου

Είναι κοινός τόπος πως οι νέοι χρησιμοποιούν μία δική τους «γλώσσα» ή καλύτερα μία ιδιαίτερη ιδιόλεκτο, χωρίς να έχει μεγάλες διαφορές από την κοινή ελληνική, για να επικοινωνήσουν.

Βασική αιτία του φαινομένου είναι η τάση που διακατέχει τους νέους ανθρώπους να διαφοροποιούνται από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Οι νέοι, γενικότερα, έχουν την ανάγκη να ξεχωρίζουν και να εισάγουν στην κοινωνία τις δικές τους ιδέες, αντιλήψεις και ενδιαφέροντα. Αυτό προσπαθούν να το πετύχουν μέσω του λόγου τους αλλά κι απ’ το ντύσιμο τους και τη συμπεριφορά τους. Επίσης, οι έφηβοι, καθώς έχουν λιγότερες διαπροσωπικές σχέσεις απ’ τους μεγαλύτερους, θέλουν να γίνονται αποδεκτοί απ’ τις παρέες των συνομηλίκων τους* πράγμα το οποίο θα γίνει ευκολότερο εφόσον μιλούν την ίδια γλώσσα! Η «γλώσσα» αυτή ακόμη αποτελεί ισχυρό ενοποιητικό στοιχείο των νέων που τους προκαλεί την αίσθηση πως ανήκουν σε μία ομάδα* πως έχουν τη δική τους κοινωνική ταυτότητα.

Η αμφισβήτηση του κατεστημένου αποτελεί άλλη μία αιτία του φαινομένου. Οι νέοι συνεχώς αμφισβητούν τις αξίες και τις αρχές της «καθώς πρέπει» κοινωνίας. Μέσω της «γλώσσας» τους, λοιπόν, μεταφέρουν μηνύματα αντίδρασης και άρνησης και προσπαθούν να βάλουν το δικό τους «λιθαράκι» για την πολυπόθητη αλλαγή που ονειρεύονται* με τους νεολογισμούς μεταδίδουν ακόμη μηνύματα ριζοσπαστικών ιδεών και κοινωνικής αμφισβήτησης. Τέλος, με την κοινή ιδιόλεκτό τους, οι νέοι, μεταδίδουν σημαντικά μηνύματα αλληλεγγύης, συνοχής και κοινής στάσης απέναντι στο κατεστημένο.

Ένα ξεχωριστό κομμάτι αυτής της ιδιολέκτου είναι τα Greeklish. Τα Greeklish είναι η αποτύπωση του ελληνικού κειμένου με λατινικούς χαρακτήρες κι αποτελεί μία μόδα της καινούργιας γενιάς του διαδικτύου. Αυτή η γραφή προέρχεται απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ‘80ς όταν για τη χρήση υπολογιστών ήταν απαραίτητη η χρήση μόνο της αγγλικής γλώσσας. Αυτή η «γλώσσα» βρίσκεται στο απόγειο της «καριέρας» της τη σημερινή εποχή και χρησιμοποιείται από ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας.

Αποτελούν, όμως, η ιδιόλεκτος των νέων και τα Greeklish απειλή για την κοινή ελληνική; Οι απόψεις, λοιπόν, διίστανται. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η «γλώσσα» αυτή των νέων είναι καταστροφική και ο λόγος τους «κακοποιεί» την ελληνική. Πολλοί είναι, όμως, κι εκείνοι που πιστεύουν πως αυτή η «γλώσσα» περιέχει έναν ευρύ λεξιλογικό πλούτο ο οποίος είναι ανανεούμενος και δεν σημαίνει πως οι νέοι είναι αγράμματοι ή ότι θα υιοθετήσουν την ιδιόλεκτο που χρησιμοποιούν στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή τους. Όσον αφορά τα Greeklish, συνήθως οι απόψεις των επιστημόνων ταυτίζονται, καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο οι νέοι χάνουν την επαφή με την ορθογραφία, που αποτελεί αναμφίβολα ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής γλώσσας.

Η «γλώσσα» των νέων είναι ένα διαχρονικό και παγκόσμιο φαινόμενο. Η αποκρυπτογράφηση και η μελέτη της κρύβει όλη την ψυχοσύνθεση μιας γενιάς εφήβων που θέλουν συνεχώς να διαφοροποιούνται απ’ τους μεγαλύτερους και αρνούνται το κατεστημένο καθώς ονειρεύονται κάτι διαφορετικό* κάτι στο οποίο το μυαλό των μεγάλων μάλλον δεν υπάρχει. Γι αυτό και οι μεγαλύτεροι κατακρίνουν πολλές φορές την ιδιόλεκτό των νέων* γιατί δεν μπορούν να τους καταλάβουν. Προτείνω, όμως, να μας αφήσουν* κάτι έχουμε να πούμε!

Σχολιάστε

Top