Από τη φωτογραφία στη selfie

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μαρ• 31•19

Επιμέλεια άρθρου: Ράμμου Αλεξάνδρα, Πρεβύστα Ξανθή, Συλαίου Έφη, Χουλιάρα Ειρήνη, Κατσάνου Λυδία

Η πόλη μας παρόλο που είναι μία μικρή επαρχιακή πόλη είναι πλούσια σε πολιτιστικά δρώμενα. Εμείς ως μία δημιουργική δημοσιογραφική ομάδα συμμετέχουμε ενεργά σε αυτά, αρχής γενομένης με τη συμμετοχή μας στην έκθεση φωτογραφίας «Από την αυτοπροσωπογραφία στη selfie”  που οργάνωσε ο Δήμος Λαμιέων με το Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Φθιώτιδας.

Mέλη της ομάδας μας αποφάσισαν να εκτεθούν βγάζοντας selfies  σε διάφορες γωνιές της πόλης και ιδιαίτερα στη συνοικία μας τι Νέα Άμπλιανη Λαμίας.  Έβαλαν το ταλέντο τη φαντασία τους και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε. Ήταν μία έκθεση διαφορετική, πολύς κόσμος την επισκέφθηκε και θαύμασε έργα μαθητών και εικαστικών.

Σταχυολογώντας από τον οδηγό της έκθεσης (ένα πλήρη οδηγό που επιμελήθηκε η εικαστικός του σχολείου μας κ. Στέλλα Μαντοπούλου) :

«Η αυτοπροσωπογραφία είναι ένα αγαπημένο θέμα στη ζωγραφική όλων των εποχών μέχρι τα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα η αυτοπροσωπογραφία ήταν ο μόνος τρόπος διάσωσής της εικόνας του καλλιτέχνη.  αργότερα το ρόλο αυτό τον ανέλαβε η φωτογραφία. στον εικοστό αιώνα οι αυτοπροσωπογραφίες δεν με την ρεαλιστική απεικόνιση της μορφής του καλλιτέχνη Αλλά με μία συνολικότερη και βαθύτερη αίσθηση του εαυτού του είναι μία χαρτογράφηση της ψυχής του.

Selfie  είναι ένα τεκμήριο εμπειρίας δηλώνει, ότι κάποιος “ήταν εκεί”. με τις selfies μπορούμε να φιλτράρουμε τις ατέλειες:  ρυτίδες, ουλές, παραπανίσια κιλά. στόχος τα likes. αυτοπροσωπογραφία και selfie έχουν τον ίδιο σκοπό την επιθυμία του ανθρώπου να απεικονίσει τον εαυτό του.»

Είδαμε έργα υποψηφίων φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών και εκκολαπτόμενων καλλιτεχνών, παρατηρώντας τα πορτρέτα- έργα τους,   εξήγαμε συμπεράσματα για τον χαρακτήρα τους και την ψυχοσύνθεσή τους ανάλογα με τα χρώματα που χρησιμοποιούσαν, το βλέμμα τους κ.α.

σελφι1

Η κυρία Μαντοπούλου μας εξηγεί τα έργα αυτών των παιδιών στο ακόλουθο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=EAX8icLkGz8

Στον κυρίως χώρο της έκθεσης φιλοξενήθηκαν και οι δικές μας selfies μία μικρή προσπάθεια  συμβουλής στην έκθεση από τους μαθητές του περιοδικού μας!!

IMG-2919d1d52ef40d17d06cfcf5ced3ab9a-V IMG-ef275ea3f4cdfaebd0ef6b4241342f77-V

Δείτε μερικές από αυτές στο ακόλουθο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=T54zvESIaY0

 Όμως τα 25 έργα των καλλιτεχνών ήταν αυτά που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μας ο καθένας τους είχε ένα διαφορετικό τρόπο να παρουσιάσει τον εαυτό του δηλώνοντας την ταυτότητα και τη μοναδικότητα του χρησιμοποιώντας ως μέσο έκφρασης τη φωτογραφία, τη ζωγραφική ή το σχέδιο.

Ένα μικρό απόσπασμα από την ξενάγηση μας στα έργα των καλλιτεχνών από την κ.α Μαντοπούλου:

https://www.youtube.com/watch?v=aou6_QCzz5o

 Η ομάδα μας ευχαριστεί πολύ την  εικαστικό του σχολείου μας κ.α Στέλλα Μαντοπούλου που μας ξενάγησε στην έκθεση, μέσα από τη δική της ματιά, τη ματιά ενός καλλιτέχνη με πολύ ευαισθησία.

 

 

Σχολιάστε

Top