Η συνοικία μας στο πέρασμα των χρόνων

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Μάι• 12•19

Επιμέλεια άρθρου: Η δημοσιογραφική μας ομάδα

Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα παιδικού βιβλίου, εμείς ως δημοσιογραφική ομάδα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη συνοικία μας τη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, να δούμε την ιστορία της, με αυτό το σκεπτικό καλέσαμε στο σχολείο μας τον εκπαιδευτικό συγγραφέα κ. Μπαλωμένο Κων/νο ο οποίος μας παρουσίασε το βιβλίο του » Η Νέα Άμπλιανη Λαμίας»

βιβλιο1

Παρακολουθήστε τη μαρτυρία για το θαύμα του Αγ. Τρύφωνα όπως αποτυπώνεται στο βιβλίο του κου Μπαλωμένου από τη μαθήτρια Ειρήνη Χουλιάρα:

Μαρτυρία για τον Αγ. Τρύφωνα (Ειρήνη Χουλιάρα)

Ο κος Μπαλωμένος μας ενημερώνει για τις ασχολίες και τα επαγγέλματα των κατοίκων της συνοικίας αλλά και για τα ανεμοπήγαδα που ήταν αρκετά στην περιοχή:

ανεμοπήγαδα στη Ν. Άμπλιανη

Η ζωή των γυναικών στη Ν. Άμπλιανη ήταν ιδιαίτερη δύσκολη όπως μας την περιγράφει η Αμπλιανίτισσα κα. Πολίτου Λαμπ, Μαρία (διαβάζει η μαθήτρια Αγραφιώτη Ελισάβετ):

Η ζωή των γυναικών στη Ν. Άμπλιανη Λαμίας

Στο ακόλουθο βίντεο ο κος Μπαλωμένος μας διαβάζει την περιγραφή των Αμπλιανιτών της Λαμίας όπως αποτυπώνεται από τον Βλάση Γαβριηλίδη γνωστό δημοσιογράφο και αρθρογράφο της εφημερίδας Ακρόπολης  στα τέλη του 19ου αιώνα

Περιγραφή των Αμπλιανιτών της Λαμίας

Στο ακόλουθο βίντεο ο κος Μπαλωμένος μας διαβάζει τραγούδια που υμνούν την Άμπλιανη ευρυτανίας, χωριό της Ευρυτανίας από όπου κατάγονταν οι κάτοικοι της συνοικίας:

https://www.youtube.com/watch?v=R7ygWpMn-QA

Παρακολουθήστε το χορό « Παπαδούλα» που χορεύεται στο Στέγγο στο χωρίο της Άμπλιανης Ευρυτανίας στις 26 Ιουλίου στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής προστάτιδας του χωριού:

https://www.youtube.com/watch?v=tZWLWpfycw4

Δείτε το πλούσιο φωτορεπορτάζ της εκδήλωσης στο σχολείο μας:

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μπαλωμένο Κωνσταντίνο που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας καθώς και το διοικητικό συμβούλιο του Εξωραιστικού Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Νέας Άμπλιανης Λαμίας και ιδιαίτερα τις κυρίες Γαληροπούλου Μίνα, Ρίζου Μαρία και Μανιώτη Ρούλα που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

One Comment

  1. Ο/Η Κωνσταντίνος Μπαλωμένος λέει:

    Χριστίνα μπράβο σου. Τα «Μαθητικά Νέα» έχουν ενδιαφέρουσα θεματολογία και προβάλλουν τη σχολική δράση.
    Με τα βίντεο και το πλούσιο φωτορεπορτάζ προβάλατε εξαιρετικά την εκδήλωση της 2ας Απριλίου 2019, στην ημέρα του σχολικού βιβλίου. Σας ευχαριστώ και να μεταφέρετε τις ευχαριστίες στον κ. Διευθυντή και στα άλλα μέλη της εκδήλωσης. Σε μαθητές/μαθήτριες εύχομαι καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

Σχολιάστε

Top