Επιμέλεια άρθρου: Λουκά Κωνσταντίνα
Το Πάσχα η σημαντικότερη γιορτή του Χριστιανισμού γιορτάζεται σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, κάθε χώρα έχει τα δικά της έθιμα και παραδόσεις που αποτυπώνουν τα Θεία Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου. Πάσχα στην Ελλάδα σημαίνει μαγειρίτσα κοκορέτσι και αρνί στη σούβλα. Ας δούμε όμως τι μαγειρεύουν στις άλλες χώρες.
Στη ορθόδοξη Ρωσία φτιάχνουν ένα γλυκό σε σχήμα τριγωνικού πύργου που μοιάζει με cheesecake, φτιάχνεται με τυρί κρέμα, σταφίδες, αμύγδαλα και φέρει τα αρχικά ΧΒ, που σημαίνει Χριστός Ανέστη.
Στην Ιταλία αν και καθολικοί οπότε γιορτάζουν το Πάσχα διαφορετική ημερομηνία από τους ορθόδοξους, φέτος συνέπεσε με την Κυριακή των Βαΐων, φτιάχνουν το Colomba di Pasqua, ένα είδος κέικ σε σχήμα σταυρού, γεμιστό μεφρούτα και αμύγδαλα που μοιάζει με το παραδοσιακό pannettone.
Στην Ισπανία το Harnazo, είδος ψωμιού γεμιστό με λουκάνικα, μπέικον και βραστά αυγά.
Στη Γερμανία τη Μεγάλη Πέμπτη συνηθίζουν να τρώνε τη Chervil soup, μία σούπα με πράσινα λαχανικά.
Όμως και στο μακρινό Μεξικό γιορτάζεται το Πάσχα και φτιάχνουν τη Capirotada, ένα μυρωδάτο ψωμί γεμιστό με σταφίδες, κανέλλα, γαρύφαλλα και τυρί. Σύμφωνα με την παράδοση το καθένα από τα υλικά παραπέμπει στα μαρτύρια του Χριστού: τα γαρύφαλλα συμβολίζουν τα καρφιά, τα ξυλάκια της κανέλας τον ξύλινο σταυρό και το ψωμί το ίδιο το σώμα του Χριστού.
πηγἠ: stopiatomas.gr