Οι άνθρωποι του πνέυματος που έφυγαν το Φεβρουάριο…..

ΑΠΟ: ΠΡΟΣΜΙΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ - Φεβ• 25•16

Επιμέλεια άρθρου: Παναγιωτοπούλου Ελίνα

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1941, στην Μυτιλήνη.

Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη σε ελληνικές αλλά και ξένες παραγωγές. 

Το 1960-1973 έζησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στο ινστιτούτο Φιλμολογίας της Σορβόνης, ενώ την ίδια περίοδο συνήθιζε να περνά τον χρόνο του στην en:Cinémathèque Française, γαλλική ταινιοθήκη όπου κατέχει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ταινιών στον κόσμο.

Το 1973 επιστρέφει στην Αθήνα, η οποία αποτελεί και το »σκηνικό» των περισσότερων ταινιών του.

Από το 1974 σκηνοθετεί, με ξεχωριστό αφηγηματικό στυλ, ταινίες που θεματικά προσεγγίζουν ζητήματα ερωτικής αυταπάτης και φθοράς των ανθρωπίνων σχέσεων.

Ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις.(«Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας», «Delivery», «Αθήνα-Κωνσταντινούπολη»).

Έχει σκηνοθετήσει τα φιλμ: Τα χρώματα της Ίριδος (1974), Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978), Μελόδραμα(1981), Βαριετέ (1985), Η γυναίκα που έβλεπε τα όνειρα (1988), Ονειρεύομαι τους φίλους μου (1993), Ο εργένης (1997), Αυτή η νύχτα μένει (1999), Beautiful people (2001), Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου (2002)

Πηγή : wikipedia

λαππας1

Άλλος σημαντικός καλλιτέχνης είναι ο εικαστικός  Γιώργος Λάππας

Ο Λάππας γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1950 και σπούδασε κλινική ψυχολογία. Εργάστηκε ως εθελοντής σε των πολιτειών των ΗΠΑ Καλιφόρνια και Ορεγκον. Από πολύ νωρίς όμως τον ενδιέφερε η γλυπτική και με υποτροφία που πήρε, άρχισε να ερευνά τη γλυπτική των ινδικών ναών.

Αρχικώς ο Λάππας παρακολούθησε μαθήματα αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο. Αργότερα γράφτηκε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου σπούδασε γλυπτική με καθηγητές τους Γ. Παππά και Γ. Νικολαΐδη. Μετά από τις σπουδές του στην Αθήνα πήγε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού.

Από το 1992 δίδασκε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο  στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Έργα του φιλοξενούνται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Ο θάνατος του Λάππα οφείλεται σε ανακοπή καρδιάς.

«Ο Γιώργος Λάππας, κορυφαίος Έλληνας γλύπτης και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, οραματιστής δημιουργός και με έντονη διάθεση έρευνας και πειραματισμού, συνέβαλε στην ανάπτυξη της σύγχρονης γλυπτικής τέχνης» δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

 

Σχολιάστε

Top