Κάρολος Ντίκενς, «Μεγάλες Προσδοκίες»

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 22•22

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ

Οι «Μεγάλες προσδοκίες», μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς, είναι η συγκλονιστική ιστορία του νεαρού Πιπ, που ζει στη φτώχεια του χωριού του, ώσπου τρομερές συμπτώσεις τον φέρνουν στο Λονδίνο, στους κύκλους του «καλού κόσμου». Ο συγγραφέας περιγράφει την Αγγλία της πρώτης βιομηχανικής εποχής, με μια ύπαιθρο που εξαθλιώνεται και το άστυ που αναπτύσσεται γοργά. Εμφανίζονται χαρακτήρες «καλοί» όπως ο Τζο και η γλυκιά Μπίντι, αλλά και «κακοί», όπως η αδερφή του Πιπ και η Χάβισαμ, που όμως και αυτοί έχουν τις δικαιολογίες τους.

Η ωραία Εστέλα, είναι δύστροπη και αυτοκαταστροφική, η μις Χάβισαμ είναι μισότρελη. Όμως ,πίσω από τα φαινόμενα ,υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά και αλήθειες, που όταν φανερώνονται, επηρεάζουν τη ζωή των ηρώων.

Υπάρχει μια συνύπαρξη κωμικού και δραματικού ύφους, που διακατέχει όλο το έργο. Οι ταξικές συγκρούσεις, η φιλία, ο ανικανοποίητος έρωτας, η αρρώστια, ο θάνατος, είναι επίσης θέματα που παρουσιάζονται γλαφυρά και απεικονίζουν τη δύσκολη εκείνη εποχή. Πιστεύω πως αυτό το βιβλίο αλλάζει την οπτική μας για σημαντικά θέματα της ζωής μας.

Βαθμολογία : 9/10

                                                                      Λυγερός Παναγιώτης (Γ΄3)

Σχολιάστε

Top