
Ο κουραμπιές είναι χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα και στην Κύπρο και κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα, όπως το μελομακάρονο, και συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Το όνομά του προέρχεται από το περσικό Qurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Mικράς Ασίας. Έτσι, σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Νέας Καρβάλης.
Κρητικοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες
Υλικά:
500 γρ. βούτυρο
50 γρ. ελαιόλαδο
500γρ.αμύγδαλα καβουρντισμένα
100 γρ. ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
50 ml ρακί
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
850 γρ. περίπου αλεύρι
2 κουταλάκια μπέικιν
Σημείωση: παλιότερα χρησιμοποιούσαν αντί για βούτυρο γλίνα, η οποία είναι λιπαρή ουσία που παράγεται μετά το βράσιμο του του χοιρινού κρέατος.
Αγγελιδάκη Εμμανουέλα, 3o Γυμνάσιο, Β5