Είναι γνωστό πως οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής – ειδικά στις πόλεις- περιορίζουν το εύρος του ελεύθερου χρόνου στους ανθρώπους. Όμως ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για όλους – κυρίως όμως για τους μαθητές και τις μαθήτριες – καθώς λειτουργεί λυτρωτικά στην «αρρώστια» του μαθησιακού φορτίου και των σχολικών υποχρεώσεων τους.
Είναι αναμφίβολο ότι λόγω των υπερβολικών υποχρεώσεων τους, όπως τα σχολικά μαθήματα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, τα φροντιστήρια, τα παιδιά εξαντλούνται και χρειάζονται χρόνο για να εκτονωθούν ,να «ξεφύγουν» από τη δύσκολη καθημερινότητά τους και να αποφορτιστούν από το βάρος της σχολικής καθημερινότητας. Έτσι το παιδί ηρεμεί ψυχοσωματικά και μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας ικανοποιητικά χωρίς να επιβαρύνεται από την ψυχική και σωματική κούραση των προηγούμενων ημερών.
Επιπροσθέτως, ο/η μαθητής/τρια στον ελεύθερο χρόνο του διευρύνει τα ενδιαφέροντά του, αναζητά τις ροπές ,τις κλίσεις και επιδιώκει τη διαμόρφωση της κοινωνικής, πολιτικής και σεξουαλικής του ταυτότητας. Με αυτό τον τρόπο αποκτά καλύτερη σχέση με τον εαυτό του αφού προσπαθεί να τον ανακαλύψει και να τον γνωρίσει καλύτερα.
Από την άλλη ο/η μαθητής/τρια θα έχει τη δυνατότητα να εντρυφήσει και σε άλλες ασχολίες όπως τη ζωγραφική, τον χορό, την ανάγνωση βιβλίων που το δημόσιο σχολείο πλέον δεν τα παρέχει. Ως εκ τούτου θα ενισχύσει την πνευματική και αισθητική του καλλιέργεια.
Εν κατακλείδι, η σημασία του ελεύθερου χρόνου για έναν μαθητή είναι πολυσχιδής καθώς βοηθά στην εκτόνωση του, την ενασχόληση και την επαφή με την τέχνη και την ανακάλυψη της ταυτότητάς του. Για αυτό πρωταρχική μέριμνα θα πρέπει να αποτελεί η μείωση της ύλης των σχολικών μαθημάτων και ο επαναπροσδιορισμός των στόχων του εκπαιδευτικού συστήματος.
https://www.youtube.com/watch?v=S0iJCPY1RaY