Στερεότυπα στον αθλητισμό

Σήμερα, παρά το γεγονός ότι το πολίτευμα που έχουμε είναι δημοκρατικό και ο καθένας έχει ελεύθερα το δικαίωμα να ασχολείται με οτιδήποτε τον ευχαριστεί, εξακολουθούν να υπάρχουν στερεότυπες αντιλήψεις σε πολλά θέματα της καθημερινότητας. Σε αυτά, θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και τα στερεότυπα στον αθλητικό χώρο.

sexismos_cover-750x400

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η νοοτροπία πως δεν είναι όλα τα αθλήματα και για τα δύο φύλα, αφού ο κοινωνικός περίγυρος μπορεί να κατακρίνει έναν άντρα ο οποίος ασχολείται με το καλλιτεχνικό πατινάζ ή τον χορό και μια γυναίκα με το ποδόσφαιρο αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως αν ρωτήσει κανείς γιατί κάποιος να μη μπορεί να κάνει αυτό που επιθυμεί, τα επιχειρήματα θα είναι τουλάχιστον άστοχα και χωρίς λογική βάση.

tango

Αναντίρρητα, η πολιτεία με το θεσμικό της πλαίσιο έχει απορρίψει τέτοιου είδους αντιλήψεις και η νέα γενιά στην κοινωνία μας έχει έρθει σε ρήξη με τα παρωχημένα αυτά στερεότυπα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των γυναικών που είναι διαχρονικά αποδέκτες σεξιστικών σχολίων, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά στις ανεπτυγμένες δυτικές δημοκρατίες -κι όχι μόνο- και μπορεί πλέον να παίρνουν μέρος σε όλα τα αθλήματα. Για παράδειγμα, οι γυναίκες ασχολούνται με την άρση βάρη τα τελευταία χρόνια, ενώ παλαιότερα τις θεωρούσαν ανίκανες για τέτοιου είδους βαριά/αντρικά αθλήματα, εξαιτίας της μικρότερης αναλογικά με τον άντρα μυϊκής μάζας.

What-Strength-Training-Exercises-Best-Weight-Loss

Προσωπικά θεωρώ πως είναι καιρός εν έτει 2021 να ξεπεράσουμε αυτές τις ανούσιες θεωρίες, τον οπισθοδρομικό και σεξιστικό τρόπο σκέψης, και να γίνουμε πραγματικά οι άνθρωποι του σήμερα, χωρίς να μας επηρεάζουν φαντάσματα και νοοτροπίες του παρελθόντος. Ενδεικτικά, θα ήθελα να παραθέσω δύο παραδείγματα από τα εκατοντάδες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με τέτοιες συμπεριφορές:

Πριν λίγα χρόνια, η Μισέλ Πέιν έγραφε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κατακτά τον ιππικό αγώνα της Μελβούρνης, ενώ η αντίδραση του φανερά εκνευρισμένου Ιταλού αναβάτη – επειδή ηττήθηκε από μια γυναίκα – προς το άλογό του κρίθηκε απαράδεκτη και του επιβλήθηκε αποκλεισμός ενός μήνα. Διαβάστε τις λεπτομέρειες στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://gr.euronews.com/2015/11/03/payne-makes-melbourne-cup-history

melissanidis2Από την άλλη πλευρά, ο χρυσός μας Ολυμπιονίκης Ιωάννης Μελισσανίδης, αν και ως αθλητής της ενόργανης γυμναστικής κέρδισε το θαυμασμό της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας, πολλές φορές έχει δεχτεί σεξιστικά σχόλια για την ενασχόλησή του με τον χορό και για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Πρόσφατα, μάλιστα, δήλωσε τα παρακάτω: «Έχω υποστεί bullying για τον σεξουαλικό προσανατολισμό μου. Ποιος έχει το δικαίωμα να σου πει ποιον ή ποια θα αγαπήσεις;»

Σχετικά με τον Ι. Μελισσανίδη άρθρα:

https://www.news247.gr/athlitika/ioannis-melissanidis-to-bullying-kai-i-vathia-apoleia-toy-patera-toy.7674205.html

https://www.philenews.com/koinonia/anthropoi/article/414839

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως είναι επιβεβλημένο να αλλάξουν στάση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και σε αυτό το ζήτημα. Στηλιτεύοντας τα κακώς κείμενα και τις σεξιστικές δηλώσεις/συμπεριφορές και προβάλλοντας εξίσου τον γυναικείο με τον ανδρικό αθλητισμό (το γράφημα στην παρακάτω ιστοσελίδα φανερώνει τη μεγάλη ανισότητα προβολής στις μέρες μας) θα διαμορφωθεί μια νέα κουλτούρα ισότητας των δύο φύλων και στον αθλητικό τομέα.

Πηγή γραφήματος:

https://www.maxmag.gr/politismos/koinonia/anisotita-ton-dyo-fylon-ston-athlitismo/

Μόνο σε έναν κόσμο ελεύθερο και μια κοινωνία απαλλαγμένη από προκαταλήψεις μπορεί κανείς να συνεχίζει να ονειρεύεται ελεύθερα… Dream on

https://www.youtube.com/watch?v=L9srmft6STc&ab_channel=Last__Child

3 Σχόλια

  1. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα, μπορούμε όμως να την αλλάξουμε προς το καλύτερο. Άλλωστε, η επίτευξη της ισότητας στον αθλητισμό, ανακλά -ως ένα βαθμό- και τη γενικότερη προσπάθεια περί ισότητας των δύο φύλων.

  2. Το άρθρο αυτό με ενημέρωσε για το τι μας κρύβουν και τι μας λένε. Οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να ασχοληθούν με όλα τα αθλήματα, όπως και οι άντρες. Όλοι αξίζουν το δικαίωμα να κάνουνε όποιο άθλημα θέλουν.

  3. Με αφορμή την τελευταία σου παράγραφο θα μου επιτρέψεις να σου πω μια άλλη άποψη. Σ ενα κόσμο γεμάτο προκαταλήψεις και στερεότυπα, που έκαιγαν ανθρώπους στην πυρά, σταυρωνουν οραματιστες μια καλύτερης ζωής, είσαι ελεύθερος όταν συνεχίζεις και ονειρεύεσαι. Αλλιώς ακόμα στις σπηλιές θα ζούσαμε. Τολμήστε να ονειρεύεστε. Τολμήστε να βάζετε τον πήχη κάθε φορά και πιο ψηλά!

Υποβολή απάντησης