Αναβάλλεται, ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ *

(Γράφει ο υπεύθυνος της θεατρικής ομάδας του 8ου ΓΕΛ Περιστερίου, καθηγητής-θεολόγος,  Κωνσταντίνος Γαργάλας)

Λίγες σκέψεις με αφορμή την αναβολή της θεατρικής παράστασης «Οι Σοφολογιότατες» του Μολιέρου για το σχολικό έτος 2020-2021 :

Η κύρια ιδέα που θίγεται στο θεατρικό έργο του Μολιέρου «Οι Σοφολογιότατες» μένει πάντα επίκαιρη, καθώς είναι ένα έργο κλασικό, με αντιλήψεις, προβληματισμούς και θεωρήσεις που διατρέχουν τη σημερινή εποχή. Η κατευθυντήρια ιδέα της παράστασης παραπέμπει όχι σε μια θεατρική, μουσειακή αφήγηση των χρόνων του Μολιέρου, αλλά σε μια ερμηνεία και κριτική προσέγγιση νοοτροπιών και ιδεολογικών διεργασιών με επιδραστικότητα στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.

Το Θέατρο στην Εκπαίδευση συνιστά ποιοτική, πολυφωνική, διερευνητική αναβάθμιση του σημερινού Σχολείου, μετατρέποντας τις πληροφορίες που δίνονται μέσα από τα έργα του πολιτισμού σε ουσιαστική γνώση με κριτική διάθεση και δημιουργία. Εξάλλου, όπως σωστά επισημαίνει η Επιστήμη της Κοινωνιολογίας: Το Σχολείο, ως τυπικός φορέας Εκπαίδευσης και ως ο κύριος θεσμός αυτής, μεταφέρει έκδηλες αξίες, όπως είναι η γνώση, και μη έκδηλες, όπως είναι η κοινωνικοποίηση και η διαμόρφωση ηθικής, ψυχικής, πνευματικής καλλιέργειας.

Χαρακτηριστική η ρήση του Μολιέρου που επιβεβαιώνει την οργανική σύνδεση σχολείου-κοινωνίας και προβαλλόμενων ανθρωποποιητικών ιδεών σε αυτή:

«Προτού βιαστείς να διαλέξεις, μια συμβουλή: Μη καταπιέσεις τον άνθρωπο, γιατί θα σε φάει και συ θα μείνεις νηστικός…»

2 3

*Τα μέλη της θεατρικής παράστασης -που είχαν μάλιστα ξεκινήσει τις πρόβες, αλλά αναγκάστηκαν να τις αναβάλουν- είναι τα παρακάτω:

Σεϊμένης Άρης, Σκαγιά Μαρία, Καρβελά Κων/να, Βάσιος Κων/νος, Γεωργίου Κων/να, Κοζανίδης Σταύρος, Πετράκη Νεφέλη, Παρασύρη Αρχοντούλα, Πέππας Παναγιώτης, Μπουκάκης Βασίλης, Σαβουλίδη Ελένη. Την παράσταση θα σκηνοθετήσει ο κ. Κωνσταντίνος Γαργάλας.

ΤΖΑΛΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Περί ΤΖΑΛΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 22 Άρθρα
INGIRUMIMUSNOCTEETCONSUMIMURIGNI

1 Σχόλιο

  1. Ακόμη κι αν βρεθώ σε άλλο σχολείο του χρόνου, θα προσπαθήσω να έρθω να σας δω! Θα χαρώ πολύ να δω στο σανίδι αυτό το θεατρικό έργο από μια σχολική θεατρική ομάδα σαν τη δική σας!!!Μπράβο συνάδελφε Κωνσταντίνε για το πάθος και την αφοσίωσή σου στο λειτούργημά μας! Συμφωνώ κι επαυξάνω για τη θεατρική αγωγή! (Δεν σου κρύβω πως από τα 14 χρόνια που έχω στα σχολεία και τις πάμπολλες δραστηριότητες που έχω συμμετάσχει, στις πρώτες θέσεις -αν όχι στην πρώτη- ανήκει η θεατρική παράσταση που είχα συνεργαστεί για να ανέβει από το 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου! Μοναδική εμπειρία!

Υποβολή απάντησης