Για το παρακάτω άρθρο συνεργάστηκαν ο Βασίλης Μπουκάκης (Α2) και ο Κωνσταντίνος Βάσιος (Α1)
«Πρέπει να γίνουμε ένα πολυπλανητικό είδος«. Αυτή είναι η φράση που λέει συνεχεία ο διάσημος, καινοτόμος και δισεκατομμυριούχος Elon Musk. Και πραγματικά αυτός είναι ο σκοπός της εταιρείας του «SpaceX» από το 2002 που δημιουργήθηκε. Τη δεκαετία του 2000 φαινόταν αφάνταστο να στείλουν επανδρωμένες αποστολές σε εξωγήινα σώματα με τη χρήση πυραύλων άλλων εταιρειών, καθώς το κόστος ήταν ήδη τεράστιο κι ολοένα αυξανόταν. Έτσι, μετά από γρήγορο υπολογισμό του κόστους, η εταιρεία του ξεκίνησε μια φιλόδοξη προσπάθεια, η οποία αμφισβητήθηκε από τους πάντες εκείνη την εποχή: να γίνει η πρώτη ιδιωτική εταιρεία κατασκευής διαστημικών πυραύλων!
(Ο Elon Musk δίπλα στο Falcon 1)
Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει είναι να μειώσει δραματικά τα κόστος εκτόξευσης, το οποίο θα μπορούσε να υλοποιήσει μόνο με επαναχρησιμοποιούμενους πύραυλους. Έτσι, τα επόμενα χρόνια -και μετά από πολλές αποτυχίες- έγιναν τεράστια άλματα προς αυτή την κατεύθυνση, ώσπου έγινε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο ως τότε, να προσγειωθεί πύραυλος κατακόρυφα!
(Επιτυχημένη προσγείωση Falcon-9 πάνω σε θαλάσσιο rover)
Χιουμοριστικό βίντεο της SpaceX με τις δοκιμές του Falcon 9: https://www.youtube.com/watch?v=bvim4rsNHkQ&t=1s
Falcon Heavy
Μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές για τη SpaceX ήταν η απογείωση του Falcon Heavy τον Φεβρουάριο του 2018, θέτοντας ένα αμάξι (Tesla) για πρώτη φορά σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Ο Falcon Heavy ήταν ουσιαστικά ο Falcon 9 με δύο προωθητήρες στα πλάγια για αύξηση του επιτρεπόμενου φορτίου. Εντυπωσιακό επίτευγμα ήταν η ταυτόχρονη προσγείωση και των δύο πλαϊνών προωθητήρων, αφότου έστειλαν επιτυχώς το αυτοκίνητο στο διάστημα.
(Η προσγείωση των πλαϊνών προωθητήρων)
(Σύγκριση Falcon 9 και Falcon Heavy, παρατηρήστε τους πλαϊνούς προωθητήρες του Falcon Heavy)
Starship
Το επόμενο μεγάλο βήμα ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) με τη χρήση του Falcon Heavy. Η αποστολή είχε εξίσου εντυπωσιακά αποτελέσματα (επιτυχία). Ωστόσο, οι πύραυλοι Falcon λόγω των περιορισμών του φορτίου -σε μάζα και σε όγκο- υστερούν στις επανδρωμένες αποστολές. Έτσι, η SpaceΧ ξεκίνησε το πρόγραμμα Starship. Πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή που αποτελείται από δύο μέρη (stages), τον προωθητήρα (Super Heavy) και το διαστημόπλοιο (Starship). Ο προωθητήρας ονόματι “Super heavy” ανέρχεται σε ύψος 70 μετρά, ενώ το ανώτερο στάδιο (το διαστημόπλοιο) σε ύψος 50 μετρά. Με συνολικό ύψος 120 μετρά – δηλαδή ίσο με εφτά πενταώροφες πολυκατοικίες στοιβαγμένες η μια πάνω στην άλλη – καθίσταται ο ψηλότερος πύραυλος όλων των εποχών! Πιο ψηλός ακόμα και από τον κολοσσιαίο Saturn V (της NASA) ο οποίος έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Αντίθετα από τους προγόνους του, θα είναι πλήρως επαναχρησιμοποιούμενος, καθώς όλος ο πύραυλος διασώζεται μόνο με λίγες ανάγκες συντήρησης ανάμεσα σε εκτοξεύσεις!
(Σύγκριση Starship (κέντρο) με τον Saturn V και Falcon 9)
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το Starship αξιοποιεί ένα νέο είδος κινητήρων (Raptor Engine) οποίος καίει ένα μίγμα μεθανίου και υγρού οξυγόνου, έχοντας καλύτερη απόδοση και μειώνοντας τις φθορές στους κινητήρες σε σύγκριση με άλλους κινητήρες. Το πρώτο στάδιο θα έχει τουλάχιστον 28 από αυτές τις μηχανές, ενώ το δεύτερο θα έχει γύρω στις 6. Έτσι, το πρώτο στάδιο θα φτάνει την προωθητική δύναμη (thrust) των 70MN (million newton) το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό που παρήγαγε το Saturn V! Το υλικό από το οποίο σχεδιαζόταν να παρασκευαστεί ο πύραυλος ήταν το ανθρακόνημα (carbon fibers). Όμως, επειδή δεν είναι ανθεκτικό σε ακραίες θερμοκρασίες, έχει υψηλό κόστος παράγωγης κι είναι συνάμα δύσκολο να υποστεί επεξεργασία, αποφασίστηκε να αντικατασταθεί από ανοξείδωτο ατσάλι.
Αναλυτικό βίντεο σχετικά με την επιλογή υλικών: https://www.youtube.com/watch?v=6AcE7hBhpYU
Φορτίο
Το starship εκτιμάται ότι θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο μεγαλύτερο των 100 τόνων και να έχει αποθηκευτικό χώρο πάνω από 1000 κυβικά μετρά. Eπειδή όλα τα μέρη θα είναι επαναχρησιμοποιούμενα, το κόστος θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Η πρώτη αποστολή του Starship θα είναι το 2023 και ονομάζεται «Dear Moon» στην οποία ο πύραυλος θα περάσει κοντά από τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη, με συνολική διάρκεια ταξιδιού έξι (6) ήμερες. Mέχρι στιγμής γίνονται δοκιμές στην Boca Chica.
Αναμένουμε!
Ιστοσελίδα της SpaceX: https://www.spacex.com/vehicles/starship/
Το βίντεο που μας έδωσε το άνευσμα για τη συγγραφή αυτού του άρθρου:
https://www.youtube.com/watch?v=KeRb4IKjAoI
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://en.wikipedia.org/wiki/Falcon_Heavy_test_flight
Δεν είχα και την καλύτερη γνώμη για τον Elon Musk, Βασίλη και Κωνσταντίνε, αλλά μέσα από το άρθρο σας, ομολογώ πως σε πολλά σημεία αναθεώρησα. Παρεμπιπτόντως, εξαιρετική η αναλυτική σας παρουσίαση που -σε συνδυασμό με τις παραπομπές- κάνει αυτό το εξειδικευμένο άρθρο πλήρως κατανοητό από όλους!