Οι Απόκριες και ο… Διόνυσος

Οι Απόκριες αποτελούν μια από τις πιο χαρακτηριστικές γιορτές του χρόνου και συνδέονται με πολλά έθιμα που υπήρχαν από παλαιά .Από πού όμως προήλθαν και ποιες είναι οι ρίζες  τους;

Οι ρίζες των Αποκριών βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη λατρεία του θεού Διονύσου .Οι Απόκριες συνδέονται άμεσα με τις τελετουργίες των αρχαίων Ελλήνων προς τιμήν του θεού Διονύσου. Κατά τη διάρκεια  αυτών των τελετουργιών οι άνθρωποι συνήθιζαν να μεταμφιέζονται  σε σατύρους ή να φορούν διάφορες μάσκες και να ξεχύνονται στους δρόμους. Όσο οι άνθρωποι αυτοί ήταν μεταμφιεσμένοι συνήθιζαν να κρατούν μια προκλητική  στάση και συχνά  επιδίδονταν σε τολμηρές  πράξεις και  εκφράζονταν με βωμολοχίες.  Με  αυτόν  τον  τρόπο  μπορούσαν  να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις τους,  αφού τα  πρόσωπά  τους ήταν κρυμμένα πίσω από μάσκες.  Πολλές  φορές  ακόμη προτιμούσαν να εκφράσουν ελεύθερα τις ερωτικές τους σκέψεις , εφόσον είχαν  αυτή  τη  δυνατότητα από  τη στιγμή που κανένας  δεν θα γνώριζε το άτομο που θα βωμολοχούσε.

Συνδέοντας αυτά τα στοιχεία των τελετουργιών του Διόνυσου με τις  απόκριες  μπορούμε να διακρίνουμε πολλές  ομοιότητες  , όπως το γεγονός αρχικά  οτι τόσο στις απόκριες  όσο και στις Διονυσιακές τελετουργίες τα άτομα μεταμφιέζονται όπως αυτά θέλουν και επιθυμούν και στη συνέχεια βγαίνουν στους δρόμους ,χωρίς να ασκεί ο ένας  κριτική στον άλλο, με αποτέλεσμα να μην νιώθει  κανείς  εκείνη τη  στιγμή  κάποια αμηχανία . Ακόμη κατά τη διάρκεια  αυτών  των  εορταστικών  εκδηλώσεων, αρχαίων  και  σύγχρονων,  τα άτομα μπορούν  να κρατούν μια προκλητική στάση και  συμπεριφορά , με  αποτέλεσμα να βωμολοχούν και να κάνουν διάφορες προκλητικές πράξεις, χωρίς ωστόσο να παρεξηγούνται από τους ανθρώπους γύρω τους. Ανάμεσα σε αυτές τις δύο γιορτές παρόλα αυτά μπορούν να υπάρχουν διαφορές, οι οποίες εμφανίζονται κυρίως ως προς τα έθιμα.

Συμπεράσματικά παρατηρούμε ότι παρά πολλές από τις γιορτές που γιορτάζουμε στην σημερινή εποχή και πολλά έθιμα που συνεχίζουν να τηρούνται, προέρχονται από την αρχαιότητα. Έτσι φανερώνεται και η σημασία του να γνωρίζουμε τις ρίζες μας.

 

 

Πηγή: maxmag.gr

ekivolos.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης