15η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας.

images (4)

Οι σχέσεις των γονιών και των παιδιών στο πέρασμα του χρόνου…Κάποιες  σκέψεις  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας…

Η Διεθνής Ημέρα της Οικογένειας καθιερώθηκε το 1993 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/RES/47/237) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός αντανακλά τη σπουδαιότητα που αποδίδει η διεθνής κοινότητα στην οικογένεια ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να προωθεί την ενημερότητα για ζητήματα που αφορούν την οικογένεια και να αυξήσει τη γνώση των κοινωνικών, οικονομικών και δημογραφικών ζυμώσεων στις οποίες υπόκεινται οι οικογένειες.

Παρ’ ό,τι οι οικογένειες ανά τον κόσμο έχουν αλλάξει μορφή κατά τις τελευταίες δεκαετίες, όσον αφορά τη δομή τους και ως αποτέλεσμα των παγκόσμιων τάσεων και δημογραφικών αλλαγών, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να αναγνωρίζουν την οικογένεια ως τη βασική μονάδα της κοινωνίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας γιορτάζεται σε όλες τις χώρες, δείχνοντας τη σημασία που έχει η οικογένεια για τη σύγχρονη κοινωνία των ριζικών μεταβολών.

received_883651092153532

Στα παλιά τα χρόνια στις παραδοσιακές κοινωνίες, οι οικογένειες έκαναν συνήθως πολλά παιδιά. Όμως, λόγω της δουλειάς τα παιδιά αναγκάζονταν να μεγαλώνουν μόνα τους και πολλές φορές βοηθούσαν στις αγροτικές εργασίες, στα χωράφια και στα ζώα προκειμένου να  εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Παρά τις δυσκολίες όμως,  γονείς και παιδιά ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι γιατί η ζωή ήταν απλή χωρίς πολλά άγχη και αγωνίες όπως η σημερινή.

Αντίθετα στις μέρες μας οι γονείς δε φέρνουν στον κόσμο πολλά παιδιά ή λόγω του φόρτου εργασίας ή λόγω της ανάγκης για την απόκτηση χρημάτων ή γιατί δεν έχουν βοήθεια και αντοχές για το μεγάλωμα των παιδιών. Οι σύγχρονοι γονείς συχνά δεν προλαβαίνουν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους κι έτσι  προσφέρουν σε αυτά πολλά υλικά αγαθά για να καλύψουν τις τύψεις και τις ενοχές τους. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν ότι η αγάπη μετριέται με τα δώρα και τα αντικείμενα και νιώθουν όλο και πιο μόνα χωρίς την ουσιαστική επικοινωνία με τους γονείς τους που τόσο έχουν ανάγκη.

GONEIS-PAIDIA

Τι ,λοιπόν, έχουν ανάγκη   τα σημερινά παιδιά να εισπράττουν  από τους γονείς τους; Οι απαντήσεις είναι απλές:

 Να τους παρέχουν αγάπη, στοργή , συναισθηματική ασφάλεια και σταθερότητα

 Να τους  διαθέτουν ποιοτικό χρόνο για συζήτηση με υπομονή και διακριτικότητα

 Να συμμετέχουν  σαν φυσική παρουσία στις δραστηριότητές τους

 Να ενδιαφέρονται για τα συναισθήματα των παιδιών  χωρίς να τα επικρίνουν ή να τα απαγορεύουν

Να  σέβονται και να αποδέχονται την προσωπικότητα των παιδιών με κατανόηση

 Να εμπιστεύονται τα παιδιά τους και να ενισχύουν την ανεξαρτησία  τους αλλά με κανόνες και όρια

 Ναείναι ειλικρινείς και να  ζητούν συγνώμη για τα λάθη τους

 Να είναι οι ίδιοι θετικό πρότυπο και να πείθουν με το παράδειγμά τους

Αν οι γονείς του σήμερα εφαρμόσουν αυτές τις συμβουλές, τότε σίγουρα θα λειτουργήσει καλύτερα η οικογένεια σαν ολοκληρωμένο σύστημα. Τα παιδιά θα μεγαλώνουν ως ολοκληρωμένες και υπεύθυνες προσωπικότητες που θα προσαρμόζονται  και θα αντεπεξέρχονται  στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας.

Γιαλαμάς Αργύρης

Λαζαρίδη Βασιλική

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης