Το αγαπημένο σημείο συνάντησης !
«Πού θα βρεθούμε; Ραντεβού στον Φάρο…» Πόσες φορές δεν έχουμε δώσει αυτό το ραντεβού με την παρέα μας; Κι όταν μας ρωτούν για τα αξιοθέατα της πόλης μας, όλοι απαντούμε πως ένα από αυτά είναι ο Φάρος της! Και φυσικά όλοι οι επισκέπτες και τουρίστες της πόλης μας φωτογραφίζονται μπροστά του.
Ο Φάρος της Αλεξανδρούπολης είναι το σήμα κατατεθέν, το σύμβολο της ιστορικής πορείας και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Για αυτό και κοσμεί τον παλιό αλλά και τον νέο λογότυπο της πόλης μας.
Είναι ο μοναδικός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η κατασκευή του ξεκίνησε γύρω στα 1850, από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και Φανών της Μεσογείου. Εγκαινιάστηκε την 1η Ιουνίου 1880 και από τότε λειτουργεί χωρίς διακοπή. Φέτος κλείνει 142 χρόνια λειτουργίας!
Έχει ύψος 18 μέτρα και για να φτάσει κανείς στον θάλαμο του φανού, στην κορυφή του, χρειάζεται να ανέβει τα 98 σκαλοπάτια με τα έξι πλατύσκαλα, όσα και τα παράθυρα που έχει για να φωτίζεται το εσωτερικό του. Βρίσκεται δυτικά του λιμανιού και η φωτεινή του δέσμη είναι ορατή από απόσταση 24 ναυτικών μιλίων (περίπου 44 χιλιόμετρα). Παλιά λειτουργούσε με ασετιλίνη. Αργότερα λειτουργούσε με πετρέλαιο με τη μέθοδο της πυράκτωσης. Από το 1974 λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα αλλά διαθέτει και εφεδρικές φιάλες με ασετιλίνη για την περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επισκευές και μετασκευές στο κτίριο του φάρου έγιναν το 1946 και το 1955. Το 2002 αντικαταστάθηκε ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του με νέας τεχνολογίας.
Η Υπηρεσία Φάρων έχει αναλάβει σήμερα την λειτουργία του Φάρου της Αλεξανδρούπολης, ενώ στην είσοδό του θα δείτε μια μαρμάρινη πλάκα με το ιστορικό του, που τοποθετήθηκε εκεί το 1994, από το Σύλλογο Αρχαιοφίλων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ν. Έβρου.
Το 2013 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Το σκεπτικό της Απόφασης αναφέρει: «…αποτελεί αξιόλογη αρχιτεκτονική κατασκευή και ιδιαίτερο δείγμα μιας ειδικής κατηγορίας κτιρίων (φάρων), έχει συμβάλει στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, είναι συνδεδεμένος με τη ναυτική παράδοση της Ελλάδος και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους ναυτικούς αλλά και τους κατοίκους στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης…».
Κώστας Άγγελος