Η μετονομασία του σχολείου μας σε «5ο Γυμνάσιο – Ελένη Φιλιππίδη»

ελενη φιλιππιδη

  Στις 12 Μαΐου  2023  με  μια λαμπρή και πλούσια τελετή το σχολείο μας μετονομάστηκε σε «5ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης – Ελένη Φιλιππίδη» και απέκτησε μια νέα ταυτότητα. Το όνομα «Ελένη Φιλιππίδη» αποτελεί μεγάλη τιμή για μας γιατί η γυναίκα αυτή  ήταν  μια εξέχουσα προσωπικότητα της πόλης μας  με πλούσιο έργο.  Μέσα από την καινούρια μας ταυτότητα νιώθουμε ότι συνδεόμαστε με την ιστορία του τόπου μας και ότι καλούμαστε να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε την πολιτιστική και πνευματική μας κληρονομιά.

LOGO TELIKO3-1_page-0001

 Ποια ήταν όμως η κυρία Ελένη Φιλιππίδη και πόσο σπουδαίο υπήρξε το έργο της;

 Η Ελένη Φιλιππίδη αν και είναι γνωστή για την λαογραφική της προφορά, στην πραγματικότητα ήταν μία χαρισματική μορφή, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης μας.

Ελενη-Φιλιπ7.-Στο-σπίτι-της

    Η Ελένη, ήταν μία κόρη εμπόρου, η οποία γεννήθηκε το 1917 στην Θεσσαλονίκη και μετέπειτα μετακόμισε στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τον σύζυγό της,  Γεώργιο Φιλιππίδη  του οποίου το επίθετο και υιοθέτησε. Φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα λαογραφίας, ζωγραφικής, ενώ πήρε και το πτυχίο στο βιολί!

  Η κοινωνική της συμβολή ήταν τεράστια. Ίδρυσε την Ταπητουργική σχολή, η οποία είχε σκοπό την αναστήλωση της Θρακικής παράδοσης στην τέχνη του υφάσματος, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης, διευθύντρια του Ωδείου Αλεξανδρούπολης, του Ερυθρού Σταυρού, της Νοσηλευτικής Σχολής και πολλών άλλων ιδρυμάτων και συλλόγων.

img103

   Ως πρόεδρος του συλλόγου Κυρίων και δεσποινίδων, παρουσίασε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Έδωσε υποτροφίες, βοήθησε στον επαγγελματικό προσανατολισμό πολλών κοριτσιών της Θράκη. Επιπλέον, στέγασε μαθήτριές της στον 2ο όροφο της Ταπητουργικής Σχολής, παρέχοντάς τους συσσίτιο.

    Ένα εξίσου σημαντικό της έργο ήταν η συλλογή λαογραφικού υλικού και η μελέτη της ενδυμασίας των Σαρακατσάνων, σε μία εποχή όπου η φορεσιά δεν χρησιμοποιούνταν. Μετά από πολύχρονη έρευνα και συχνές μεταβάσεις στα τσελιγκάτα των Σαρακατσάνων, συγκέντρωσε πλούσιο υλικό για τη ζωή και τον πολιτισμό τους, το οποίο παρουσίασε σε διάφορες συνεντεύξεις της.

img101

img099

Αν και πέθανε το 1994 σε ηλικία 77 ετών, η συμβολή της στην αναβίωση της Παράδοσης της Θράκης ήταν και παραμένει  πολύ σημαντική.

Η Ελένη Φιλιππίδη, δεν ήταν μόνο λαογράφος, αλλά μάνα, σύζυγος, διευθύντρια και πρόεδρος διαφόρων συλλόγων  και μία πολυτάλαντη και πολυάσχολη γυναίκα. Όλοι αυτοί, είναι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους θεωρούμε  τιμή που   το σχολείο μας πλέον φέρει το όνομά της!

LOGO TELIKO_1Α-2_page-0001

~Χατζηαθανασίου Χριστίνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης