O ετεροπροσδιορισμός μας μέσω των social media.

app-retouch

 Πόσο ευάλωτοι είμαστε ως έφηβοι απέναντι στα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται καθημερινά από τα social media;

  Υπάρχει μία καλά εδραιωμένη σχέση μεταξύ της χρήσης των κοινωνικών μέσων και των ψυχολογικών ανησυχιών, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς. Το Instagram, έχει συνδεθεί με άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα αλλά και με ανησυχίες και ανασφάλειες που σχετίζονται με την εξωτερική εμφάνιση, την αυξημένη δυσαρέσκεια του σώματος και την χαμηλή αυτοεκτίμηση.

  Έρευνες διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι είναι πιο πιθανό να συγκρίνουν την εμφάνισή τους με εκείνη των φωτογραφιών συνομήλικών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ό,τι με εκείνη των διασημοτήτων που βλέπουν στην τηλεόραση ή σε άλλα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

  Η σύγκριση αυτή των εφήβων με άλλους χρήστες συμβάλει σημαντικά στην εμμονή τους με τα φίλτρα προσώπου. Τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται είναι τόσο περιορισμένα, που για την πλειοψηφία των ανθρώπων είναι ακατόρθωτα. Παρόλα αυτά, η επιθυμία τους να πλησιάσουν έστω, αν όχι να αποκτήσουν αυτή την εικόνα, υπάρχει. Η δυνατότητα λοιπόν, που προσφέρουν τα φίλτρα, να «διορθώνουν» την εικόνα τους, δίνουν μία στιγμιαία ικανοποίηση.

   Οι φιλτραρισμένες selfie μπορεί να κάνουν το άτομο να χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και να έχει εμμονή με το να δείχνει πάντα «τέλειο». Η διάθεσή του, εξαρτάται πια με το πόσο αρεστό είναι στους άλλους και στο πόσο μοιάζει η εικόνα του με τα πρότυπα ομορφιάς. Κάτι τέτοιο, οδηγεί στον ετεροπροσδιορισμό, δηλαδή, στο να χτίζει κάποιος το ποιος είναι με βάση το πώς τον βλέπουν οι άλλοι και όχι στο πώς πραγματικά είναι.

facetune_Highligth_v2.0

Επίσης, μέσα από όλο αυτό, ενθαρρύνονται τάσεις ναρκισσισμού, καθώς το Instagram βασίζεται στην φιλοσοφία της εικόνας και αυξάνει την επιθυμία των χρηστών να ανεβάζουν όλο και περισσότερες «όμορφες» φωτογραφίες τους. Παράλληλα ενισχύεται η δυσκολία της συναναστροφής, αφού η «βελτιωμένη» εικόνα είναι δυνατόν να απομονώνει τους χρήστες από την πραγματική ζωή.

Επομένως το Instagram , δεν δίνει λύση στην μοναξιά, αλλά την ενισχύει.

socialmediaselfimage

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Οι «ατέλειες», μας κάνουν ξεχωριστούς και όταν το αποδεχτούμε και αναζητήσουμε την ουσία της ζωής πέρα από την εξωτερική μας εικόνα θα απαλλαχτούμε από το στρες και το κυνήγι της πλασματικής ευτυχίας!

Χατζηαθανασίου Χριστίνα

Κατεργάρη Βασιλική

Λεμονάκη Ιωάννα

Διδαγγέλου Βασιλική

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης