Η επίσκεψη μας στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Κονδύλη»

eleyuerh_urakh

 Ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε οι δημοσιογράφοι  του 5ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης, την Πέμπτη 27 Απριλίου του 2023. Στα πλαίσια των δράσεων της δημοσιογραφικής μας ομάδας, επισκεφτήκαμε το κτίριο που στεγάζει τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Κονδύλη. Ο Όμιλος περιλαμβάνει τρία μέσα ενημέρωσης: Την εφημερίδα «Ελεύθερη Θράκη», τον ραδιοφωνικό σταθμό «Θράκη FM 99.8″ και τον τηλεοπτικό σταθμό «Θράκη Νετ». Έτσι, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά και τα τρία αυτά μέσα ενημέρωσης και  και να εξοικειωθούμε με τον τρόπο λειτουργίας τους.

20230427_104530(0)

 

 Το κτίριο του Δημοσιογραφικού Ομίλου Κονδύλη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, εκεί που χτυπά η καρδία των γεγονότων. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό 4ώροφο κτήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα μέσα τελευταίας τεχνολογίας. Στην είσοδο του κτιρίου μας υποδέχθηκε με θέρμη η κυρία Μαρίνα Κονδύλη, η οποία  σπούδασε φιλολογία αλλά καθώς προέρχεται από τη δημοσιογραφική οικογένεια Κονδύλη, συνεχίζει επάξια τη δημοσιογραφική παράδοση. Πρόσχαρη, χαμογελαστή με διάθεση να μας μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της μας έκανε από την αρχή να νιώσουμε οικεία! Λόγω της έμφυτης ευγένειάς της δεν διστάσαμε στιγμή να της θέσουμε τα ερωτήματά μας. Η  ξενάγηση μας ξεκινούσε με τις καλύτερες εντυπώσεις !!!

artworks-QHKTIzUBEePluOf8-7T7YRA-t500x500

   Πρώτος μας  σταθμός  το ισόγειο. Εκεί, βρίσκεται το τυπογραφείο για την έκδοση της έντυπης εφημερίδας “Ελεύθερη Θράκη”. Η εφημερίδα αυτή είναι η παλαιότερη που κυκλοφόρησε στη Θράκη με ευρεία απήχηση στο αναγνωστικό κοινό. Ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου του 1945 από τον Γεώργιο Κονδύλη, μαθητή του Στράτη Μυριβήλη, ενώ την μακρά παράδοση στην έντυπη ζωή του Έβρου & της Θράκης συνέχισε ο Σταύρος Κονδύλης, καθώς & η τρίτη γενιά Μαρίνα & Γιώργος Κονδύλης. Μένοντας πιστή στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ» συνεχίζει να καταγράφει την τοπική επικαιρότητα, ενώ παράλληλα σχολιάζει εύστοχα τα όσα πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη του τόπου.  Πρόκειται για μια δωδεκασέλιδη ημερήσια εφημερίδα με έγχρωμο εξώφυλλο και οπισθόφυλλο. Για τη συγγραφή των άρθρων οι δημοσιογράφοι της κάνουν ρεπορτάζ όλο το πρωί και το απόγευμα προχωρούν στην παραγωγή των κειμένων και στη σελιδοποίηση του εντύπου. Η εκτύπωση γίνεται το βράδυ ώστε η εφημερίδα να κυκλοφορήσει το πρωί της επόμενης μέρας. Η διανομή της γίνεται μέσω των ΕΛΤΑ στους συνδρομητές της αλλά μπορεί να την αγοράσει κανείς και από περίπτερα. Κάθε μέρα τυπώνονται 700 με 1000 αντίτυπα. Γεγονός που δείχνει ότι έχει σταθερούς αναγνώστες παρά την επικράτηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σύγχρονη επικοινωνία. Στο σημείο αυτό συμφωνήσαμε όλοι πως η έντυπη ενημέρωση της εφημερίδας  έχει κύρος, βαρύτητα και υπηρετεί την αλήθεια καθώς ο  κάθε αρθρογράφος οφείλει να αναλύει τεκμηριωμένα και σε βάθος την επικαιρότητα.

IMG-1e6caba6387f91ccbf8612e2d8f4161b-V

IMG-ba837b3a7d81928c2e4e00bc6e9060aa-V

Ο χώρος του τυπογραφείου.

  Επόμενος σταθμός, το στούντιο του ραδιοφώνου στον πρώτο όροφο. Χώρος με ειδική ηχομόνωση για την αποφυγή θορύβων. Την προσοχή μας τράβηξε η κονσόλα, το μικρόφωνο και τα CD στον τοίχο στον απόηχο παλιότερων εποχών. Ο ραδιοφωνικός σταθμός εξέπεμψε για πρώτη φορά του 1989 ως Super FM και μετονομάστηκε το 1995 σε Θράκη FM 99.8.  Εκπέμπει σε όλη τη Θράκη αλλά και στην Καβάλα, στη Θάσο και στη Χαλκιδική. Παίζει καθημερινά και για όλο το εικοσιτετράωρο ελληνική και ξένη μουσική όλων των δεκαετιών εστιάζοντας σε μεγάλες και διαχρονικές επιτυχίες που αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό. Επίσης, εκπέμπει και δελτία ειδήσεων από τους δημοσιογράφους του Ομίλου Κονδύλη. Οι ραδιοφωνικές εκπομπές παρέχονται και διαδικτυακά μέσω του live24.gr.   Live24.gr

  Η κυρία Κονδύλη τόνισε ότι αγαπάει πολύ το ραδιόφωνο και ότι ο κόσμος συνεχίζει να ακούει ραδιοφωνικές εκπομπές για την ψυχαγωγία αλλά και την ενημέρωσή του καθημερινά. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, όλοι ότι το ραδιόφωνο δε θα πεθάνει ποτέ αλλά θα μας συγκινεί με τη μαγεία του και θα  έχει  για πάντα μια σπουδαία θέση στην καρδιά μας!

IMG-3f62d950cb3b083dbbf9a50a6bda199e-V

IMG-19fe39ef03bab85ab4c8da615b5e8c56-V

IMG-09acb55720549151ed3e5479c5973635-V

Το ραδιοφωνικό στούντιο.

  Τρίτος και τελευταίος σταθμός, η αίθουσα των τεχνικών γεμάτη από κονσόλες και οθόνες  που συντονίζουν  και ελέγχουν τις ζωντανές εκπομπές και η αίθουσα του τηλεοπτικού σταθμού Θράκη ΝΕΤ στον τρίτο και τέταρτο όροφο αντίστοιχα. Το Θράκη Νετ είναι ο πρώτος τηλεοπτικός περιφερειακός σταθμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή μας και παλιά λεγόταν ΕΡΤΑ ( Ελεύθερη Ραδιοφωνία Τηλεόραση Αλεξανδρούπολης). Εκπέμπει από το 1990 κάθε μέρα, όλο τον χρόνο σε Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα και Σέρρες και παγκοσμίως μέσω του διαδικτυακού καναλιού του Θράκη ΝΕΤ στο you tube.

THRAKINET

IMG-8953e2394ba64a977c7164faf83fc009-V

  Το κανάλι προσφέρει ένα πλούσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα με μια ποικιλία εκπομπών κι ένα αξιόπιστο δελτίο ειδήσεων που αφορούν την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Μας εντυπωσίασε το ευρύχωρο στούντιο με τις κάμερες, το μεγάλο τραπέζι, τους προβολείς που ρυθμίζουν τον φωτισμό. Τα έπιπλα μετακινούνται και το  σκηνικό αλλάζει και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ζωντανής εκπομπής. Στο σημείο αυτό η κυρία Κονδύλη μας ανέφερε πόσο αγχωμένη ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας της σαν παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και πόση άνεση απέκτησε με την πάροδο του χρόνου. Πρόσθεσε επίσης ότι το επάγγελμα του δημοσιογράφου απαιτεί συνεχή εγρήγορση ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή των εκλογών ή όταν προκύπτουν σημαντικά γεγονότα όπως η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς. Δεν έχει ωράριο και προϋποθέτει πολύωρη εργασία για τη συγκέντρωση και διασταύρωση πληροφοριών και τη σύνταξη των τελικών κειμένων. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να αγαπάς πολύ τη δημοσιογραφία για να την υπηρετείς σωστά και υπεύθυνα.

IMG-82a6d3a0130a46dc50990c577427135c-V

Η αίθουσα ελέγχου ( κοντρόλ)

IMG-b7d3f5b8466f3d48775f48776f1fcaba-V

Το τηλεοπτικό στούντιο

  Η επίσκεψη μας υπήρξε πολύ εποικοδομητική   και αποτέλεσε για μας μια μοναδική εμπειρία από τον χώρο της μάχιμης δημοσιογραφίας. Στο τέλος της ξενάγησης, η κυρία Κονδύλη μας χάρισε αναμνηστικά στυλό και μας  παρότρυνε να ακολουθήσουμε τον δρόμο της καρδιάς στην επιλογή του επαγγέλματός μας ! Την ευχαριστούμε θερμά για την υπέροχη φιλοξενία  και της ευχόμαστε καλή συνέχεια και επιτυχία στη δημοσιογραφική της πορεία!

Καρασταμάτης Πασχάλης

Κατσαντούρας Γεώργιος

Ντούμπα Ιωάννα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης