Αργεντίνικο Τάνγκο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

arxaiologikomoyseioAlexandroypolhs-scaled-e1698086213481

Πόσο ταιριάζει  σε ένα αρχαιολογικό μουσείο ο χορός και μάλιστα το είδος του αργεντίνικου τάνγκο; Η πράξη απέδειξε ότι ένα μουσείο όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης  μπορεί να συνδυάσει τον χορό με την περιήγηση στα εκθέματά του  και να προσφέρει εκτός από γνώση και ψυχαγωγία.

Όπως γνωρίζετε,  έχει θεσμοθετηθεί από  το Υπουργείο Πολιτισμού η  δωρεάν είσοδος σε δημόσια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους κάθε πρώτη Κυριακή από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο κάθε έτους. Στο πλαίσιο αυτό  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, με την πολύτιμη βοήθεια του Πολιτιστικού Χορευτικού μη Κερδοσκοπικού Συλλόγου Baila Conmigo Alexandroupolis, διοργάνωσε την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 στις 11 π.μ. μια όμορφη δράση χορού στον χώρο των περιοδικών και μόνιμων  εκθέσεων του μουσείου. Με την παρουσία τους και ένα εκπληκτικό χορευτικό show συμμετείχαν στη δράση αυτή  οι διακεκριμένοι maestros Ερμής Καραμπούλας και Κατερίνα Σακκά.

Αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση παρακολουθήσαμε  και αισθανόμαστε την ανάγκη να σας την παρουσιάσουμε. Από τις 11.00 έως τις 12.00 περιηγηθήκαμε στη μόνιμη έκθεση του μουσείου που αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη μας. Η κυρία Φένια Παρδαλίδου, προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και αναπληρώτρια προϊσταμένη Εφορείας της περιοχής,  μας ξενάγησε θαυμάσια   στα πλούσια  αρχαιολογικά ευρήματα που  προέρχονται  από την περιοχή του Έβρου. Αυτά χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως τα ρωμαϊκά χρόνια και παρουσιάζονται σε τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες: Η παραλιακή ζώνη, η ενδοχώρα και οι ταφικοί τύμβοι της πεδιάδας του Έβρου.

20231105_111123

    Τι να πρωτοθαυμάσει και να μελετήσει κανείς! Περισσότερα από 1000 αρχαία αντικείμενα προερχόμενα από ανασκαφές και επιφανειακές έρευνες στο χερσαίο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου αφηγούνται την ανθρώπινη περιπέτεια στην περιοχή του Έβρου. Η χρονολογική τους έκταση εκτείνεται από την τροφοσυλλεκτική εποχή έως τις αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Πρόκειται για αγγεία πήλινα, γυάλινα, χάλκινα και αργυρά, νομίσματα, γλυπτά, ταφικά, ειδώλια, στήλες-επιτύμβια, εργαλεία, τάματα, μινιατούρες οικιακής χρήσης . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα Τάματα – Αναθήματα προς τη θεά Δήμητρα, η Στήλη με τον Ήρωα – Ιππέα, το πήλινο ανθρωπόμορφο αγγείο της νεολιθικής εποχής, ο επιγραφικός θησαυρός με θρακική γραφή και το ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα νέου.

IMG-d68a8bea54a5e629f493b946538a5ddb-V

    Παρατηρήσαμε με προσοχή τα  χρυσά κοσμήματα τα οποία θα ήταν ζηλευτά κι από τον πιο διάσημο σύγχρονο σχεδιαστή κοσμημάτων. Η λεπτομέρεια στην κατασκευή τους δείχνουν την επιδεξιότητα του δημιουργού. Μας γοήτευσαν όμως και τα αγγεία. Η ξεναγός μας μίλησε με πάθος για την μοναδικότητα καθώς και για την λεπτομέρεια της κατασκευής ορισμένων εκθεμάτων. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε μία μαρμάρινη στήλη η οποία είχε ένα κείμενο γραμμένο σε μία γλώσσα που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί. Κατά τα λεγόμενα της ξεναγού είναι το μοναδικό αντικείμενο που φέρει πάνω του αυτή την γλώσσα.

IMG-15ca0c57be25dd983009125ebacb2dd4-V                    IMG-655153e26192b08be44bf07deee9164a-V

Εκτός από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου επισκεφτήκαμε και το πωλητήριο, το οποίο είναι πολύ πλούσιο. Εκεί μπορεί να βρει ο επισκέπτης υπέροχα αναμνηστικά.

IMG-ea3e3bc643a8b942e6587428c3f872bb-V                                                                                                            IMG-8c938ae2205a17b30a2adb6a36cf5ce1-V

Μετά το τέλος της ξενάγησης μας περίμενε και μία… χορευτική έκπληξη: μια όμορφη δράση χορού tango στον χώρο  του μουσείου που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη.  Συνειδητοποιήσαμε ότι ο παθιασμένος και δυναμικός ο χορός των Αργεντινών κρύβει μία ιδιαίτερη γοητεία. Το tango μοιάζει με την σύνδεση δύο ψυχών. Για λίγο το μυαλό σταματά, τα λόγια σιωπούν και μιλούν οι αισθήσεις. Το tango είναι η αγκαλιά! Ένας  ρομαντικός χορός που για να λειτουργήσει είναι απαραίτητη η εσωτερική επικοινωνία του ζευγαριού. Οι χορευτές μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις…

 

20231105_123019

μουσειο-χορός

   Η  επίσκεψη μας αυτή υπήρξε μια μοναδική  εμπειρία και μας απέδειξε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης αποτελεί σημείο συνάντησης, ψυχαγωγίας, ανακάλυψης και γνώσης για όλους.

Κλείνοντας το άρθρο μας θα θέλαμε να προτρέψουμε όσους δεν έχουν ακόμη επισκεφτεί αυτό το μουσείο να το κάνουν σύντομα, διότι αυτό είναι ο θεματοφύλακας  της Ιστορίας του τόπου μας που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε. Γιατί όπως είπε ο Σανταγιάννα (Ισπανός φιλόσοφος) «Ο λαός που δεν ξέρει την ιστορία του χάνεται…»

20231105_123421

Μουρουζίδου Παναγιώτα
Μίχογλου Γεώργιος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης