Ρόαλντ Νταλ:ένας από τους πιο αγαπητούς και αξεπέραστους παραμυθάδες του 20ού αιώνα…

Roald-Dahl

Ο Ρόαλντ Νταλ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες όλων των εποχών, καθώς τα πολυαγαπημένα βιβλία του ΜΑΤΙΛΝΤΑ, Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ, Ο ΜΦΓ – Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ και πολλές ακόμα υπέροχες ιστορίες έχουν μεταφραστεί σε 68 γλώσσες, έχουν πουλήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ έχουν διασκευαστεί για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη.

Design-uten-navn-5

O Roald Dahl γεννήθηκε από Νορβηγούς γονείς το 1916 στο Λάνταφ του Κάρντιφτης Ουαλίας. Ο Ρόαλντ πήρε το όνομά του από τον εξερευνητή της Αρκτικής τον Ρόαλντ Αμούνδσεν, ο οποίος εκείνη την εποχή θεωρούνταν εθνικός ήρωας. Μιλούσε άπταιστα νορβηγικά και αγγλικά, ενώ φημολογείται επίσης ότι μιλούσε και σουαχίλι!

Το 1920 όταν ο Ρόαλντ ήταν μόλις τεσσάρων ετών, πέθανε η επτάχρονη αδελφή του από σκωληκοειδίτιδα. Ένα μήνα αργότερα, πέθανε και ο 57χρονος πατέρας του από πνευμονία, ως επακόλουθο του πένθους από τον θάνατο της κόρης του. Ορφανός από πατέρα, ο Roald φοίτησε στο περίφημο σχολείο του Ρέπτον. Στη συνέχεια, ο Ρόαλντ φοίτησε σε αρκετά οικοτροφεία στην Αγγλία, μεταξύ αυτών στο σχολείο Saint Peter’s στο Weston-Super-Mare. Τα σχολικά του χρόνια στο Saint Peter’s ήταν μία δυσάρεστη εμπειρία για τον Ρόαλντ. Νοσταλγούσε την οικογένειά του και έγραφε στη μητέρα του σχεδόν σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, ποτέ δεν της αποκάλυψε τη δυστυχία που ένιωθε, φοβούμενος τη λογοκρισία του σχολείου.

Μια άλλη, απίστευτη πληροφορία είναι ότι οι δάσκαλοί του δε θεωρούσαν ότι ο Ρόαλντ Νταλ είχε κάποιο ταλέντο στη γραφή, εκείνος, παρ’ όλα αυτά, εκτός από τα εξαιρετικά μυθιστορήματα με πρωτότυπες, φανταστικές πλοκές και αξέχαστους χαρακτήρες που μας χάρισε, ήταν επίσης γλωσσοπλάστης, έχοντας επινοήσει πάνω από 250 νέες λέξεις!

372


Λάτρης της περιπέτειας, έκανε αίτηση για μια θέση στη Shell, που το 1938 τον έστειλε στη σημερινή Τανζανία. Με την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατατάχθηκε στη RAF. Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του όταν το αεροπλάνο του έπεσε στη Λιβύη, υπηρέτησε ως μάχιμος πιλότος στην Ελλάδα και στη Μέση Ανατολή. Το 1942, λόγω προβλημάτων υγείας, τοποθετήθηκε στην Ουάσινγκτον ως Ακόλουθος της Αεροπορίας και αργότερα σε άλλες διοικητικές θέσεις.

Αυτός ο πολυμήχανος και εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος, ωστόσο, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν μόνο πιλότος, αλλά τέλεσε επιπλέον χρέη κατασκόπου, διακινώντας πληροφορίες από τη Μεγάλη Βρετανία στην Ουάσιγκτον.

Στην Αμερική ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα. Εκεί γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, τη χολιγουντιανή σταρ Πατρίτσια Νιλ. Παντρεύτηκαν το 1953 και απέκτησαν πέντε παιδιά. Τα χτυπήματα της μοίρας ήταν συντριπτικά: ο μοναχογιός τους τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι το 1960, η μεγαλύτερη κόρη τους πέθανε το 1962, ενώ το 1964 η Νιλ υπέστη βαρύτατο εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκείνη την εποχή της δυστυχίας άρχισε να γράφει τα ωραιότερα βιβλία του. Η παγκόσμια αναγνώριση ήλθε σύντομα.

Το 1983 πήρε διαζύγιο για να παντρευτεί την Φελίσιτι Ντ» Αμπρέ, με την οποία πέρασε ίσως τα πιο ευτυχισμένα χρόνια του, στο σπίτι τους στο Μίσεντεν, το λεγόμενο Gipsy House.

Ο Νταλ έγραφε τις ιστορίες του σε ένα μικρό σπιτάκι στο βάθος του κήπου του. Εκεί, σε μια καταταλαιπωρημένη από τη χρήση και τον χρόνο πολυθρόνα, περνούσε καθημερινά περίπου τέσσερις ώρες. Επειδή δεν έμαθε ποτέ να πληκτρολογεί σε γραφομηχανή, σημείωνε τα πάντα με μολύβι HB σ’ ένα κόκκινο σημειωματάριο.

Πολλοί από τους χαρακτήρες αλλά και στιγμιότυπα των βιβλίων του συγγραφέα έχουν βασιστεί σε υπαρκτά πρόσωπα και πραγματικά γεγονότα. Για παράδειγμα, στις ΜΑΓΙΣΣΕΣ η γιαγιά θεωρείται ότι βασίστηκε στη μητέρα του, ενώ το μικρό κοριτσάκι στον ΜΦΓ έχει το όνομα της εγγονής του Σόφι. Επιπλέον, πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε αθεράπευτος γλυκατζής, η αρχική έμπνευση για τον ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ φαίνεται ότι προήλθε από μια σχολική εκδρομή του Νταλ σ’ ένα νέο εργοστάσιο σοκολάτας, όπου είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει κάποιες νέες γεύσεις σοκολάτας.

Σήμερα, περίπου κάθε 2,5 δευτερόλεπτα ένα βιβλίο του Νταλ πωλείται ανά τον κόσμο, ενώ τα έργα του συνεχίζουν να εμπνέουν διασκευές και επανεκδόσεις που μαγεύουν και ψυχαγωγούν παιδιά και ενήλικες. Στις 13 Σεπτεμβρίου ο Ρόαλντ Νταλ είχε τα γενέθλιά του και πλέον κάθε χρόνο τη μέρα αυτή ο κόσμος του παιδικού βιβλίου γιορτάζει το έργο του μεγάλου αυτού.

91hbG--oZoL._AC_UF1000,1000_QL80_


O Dahl υπήρξε αντιφατική προσωπικότητα. Ήρωας πολέμου, φιλότεχνος, γενναιόδωρος, καλός οικογενειάρχης, αφοσιωμένος στα παιδιά του -αλλά και χαρτοπαίκτης, πότης, εριστικός κι αυταρχικός στις συναναστροφές του. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο του, το σαρκαστικό χιούμορ του και την απρόβλεπτη φαντασία του.

Πέθανε το Νοέμβριο του 1990, αφήνοντας κληρονομιά στα παιδιά όλου του κόσμου ιστορίες που έφεραν επανάσταση στο παιδικό βιβλίο. Όταν ο συγγραφέας έφυγε από τη ζωή, η οικογένειά του τον έθαψε μαζί με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, μια σοκολάτα, στέκες μπιλιάρδου και τα μολύβια του.

Δημοσιογραφική ομάδα: Παπαϊωάννου Φώτης  ,Αποστολίδη Χρύσα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης