Η ινδική μουσική.

maxresdefault-2 (2)

Τι γνωρίζετε για την ινδική μουσική; 

Ένας μεγάλος Ινδός μουσικός, ο Αλί Ακμπάρ Καν,  μιλώντας για την μουσική , είπε κάποτε: ΄΄ …άγιοι ανέπτυξαν τη μουσική προ αμνημονεύτων χρόνων για να βρει ο νους καταφύγιο μέσα στο αγνό όν που στέκει παράμερα , ως αληθινός μας εαυτός. Η πραγματική μουσική δεν  είναι για τα πλούτη, τις τιμές ή ακόμα για τη διασκέδαση , είναι ένα είδος ένωσης , ένα μονοπάτι συνειδητοποίησης και σωτηρίας για να εξαγνισθεί ο νους και η καρδιά. ΄΄

Η Ινδική Κλασική Μουσική είναι ίσως η αρχαιότερη μουσική παράδοση στον κόσμο που παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή , διατηρώντας την αυθεντικότητά της. Οι απαρχές αυτού του μουσικού είδους χάνονται μέσα στο χρόνο και είναι δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά πότε ξεκινά να διαμορφώνεται, και ποιές μεταβολές έχει παρουσιάσει. Πάντως, μοιάζει να υπάρχουν ορισμένα στοιχεία  που διατηρήθηκαν μέσα στους αιώνες και τα οποία προσδίδουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αυτής της παράδοσης.

depositphotos_36743797-stock-photo-indian-classical-music

Στην Ινδία ένας μουσικός οφείλει να αναπτύξει μέσα από εξάσκηση τρία βασικά στοιχεία , τρείς θεμελιώδεις μουσικές ΄΄αισθήσεις΄΄:   Σούρ ( σωστό κούρδισμα),  Λάγια ( ρυθμό ) και Τάλα ( ρυθμικό κύκλο). Αυτά τα στοιχεία είναι καλό να καλλιεργηθούν μέσα από μακρά και επίμονη άσκηση , για να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της μουσικής έκφρασης  και να εξασφαλίσουν ένα ωφέλιμο ηχητικό αποτέλεσμα για το μουσικό , τον  ακροατή και το περιβάλλον.

Επιστημονικά πειράματα πάνω σε φυτά και καλλιέργειες έχουν δείξει πως η ινδική κλασσική μουσική τα ευχαριστεί. Όταν έβαλαν στα φυτά να ακούν καθημερινά αυτή τη μουσική , αυτά αγκάλιασαν τα ηχεία , ενώ  η σοδειά αυξήθηκε αξιοσημείωτα. Στην αρχαία Ινδία , όπως και στους περισσότερους αρχαίους πολιτισμούς, η μουσική ήταν γνωστό πως έχει ευεργετικές συνέπειες όταν παίζεται σωστά και γι’ αυτό η εκμάθηση της αποτελούσε βασικό μέλημα τους. Η μουσική εκτός του ψυχαγωγικού της και διασκεδαστικού της χαρακτήρα , μπορούσε επίσης να χρησιμοποιείται για θεραπεία, για την καλλιέργεια των χωραφιών, για να επηρεάσει τον καιρό, να υμνήσει τους θεούς και τη φύση , και για την γενικότερη εναρμόνιση του ανθρώπου και της κοινότητας. Ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ινδική μουσική και μια ενδιαφέρουσα συναυλία από το Σύγχρονο  Ωδείο Θεσσαλονίκης :

ΙΝΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΙΝΔΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Αικατερίνη Γιτσούδη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης