Στις μέρες μας, όλοι δυστυχώς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κάποια τραγική είδηση ή κάποιο άρθρο που αφορούσε κάποια γυναικοκτονία. Αρκετοί, όμως, άνθρωποι δεν γνωρίζουν την σημασία της λέξης οπότε ίσως να ήταν καλύτερα να μάθουμε πρώτα την ανατριχιαστική σημασία της.
Η γυναικοκτονία είναι ένας όρος για το έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο. Γενικά ορίζεται ως «η δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών επειδή είναι γυναίκες», συμπεριλαμβανομένων μορφών έμφυλης και σεξιστικής βίας.
Έναν πιο κατανοητό ορισμό δίνει η φεμινίστρια συγγραφέας Ντιάνα Ε.Χ. Ράσελ η οποία ορίζει τη λέξη ως «τη δολοφονία γυναικών από άντρες επειδή είναι γυναίκες». Άλλες φεμινίστριες δίνουν έμφαση στην πρόθεση ή τον σκοπό της πράξης που απευθύνεται σε γυναίκες, ειδικά επειδή είναι γυναίκες.
Κάτι άλλο που θα πρέπει να γνωρίζουμε, προτού αναφερθούμε μονάχα στις γυναικοκτονίες είναι πως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθημερινά. Η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζει 3 στις 10 γυναίκες καθ” όλη τη διάρκεια της ζωής τους και εκτιμάται ότι στο 13,5% των ανθρωποκτονιών συνολικά εμπλέκονται στενοί σύντροφοι και το ποσοστό αυτό των δολοφονιών είναι έμφυλο. Ωστόσο, ένας σύντροφος είναι υπεύθυνος στο 40% περίπου των ανθρωποκτονιών με θύμα γυναίκα, σε σύγκριση με το 6% της ευθύνης των συντρόφων σε ανθρωποκτονίες που αφορούν άντρα ως θύμα. Η μελέτη της γυναικοκτονίας αποτελεί μια κοινωνική πρόκληση.
Τώρα, αφού εξηγήσαμε τον όρο γυναικοκτονία, ας περάσουμε στα τρομακτικά μεγάλα νούμερα. Το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του UN Women, 48.800 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από συντρόφους ή μέλη των οικογενειών τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κατά μέσο όρο 133 γυναικοκτονίες ημερησίως. Με μια περεταίρω έρευνα ανακαλύπτουμε πως μεγαλύτερο ποσοστό γυναικοκτονιών βρίσκεται στην Αφρική(20.000)και την Ασία(18.400). Ενώ ακολουθεί η Ευρώπη ( 2.300) και η Αμερική (799). Τέλος, την τελευταία θέση στην λίστα κατέχει η Ωκεανία (200) που αν και οι γυναικοκτονίες που συνέβησαν ακούγονται λίγες, είναι ένα μεγάλο αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Στην Ελλάδα το κύμα γυναικοκτονιών κορυφώθηκε το 2021 και 2022 (με 23 και 24 αντίστοιχα), ενώ και το 2023 στιγματίστηκε από 13 γυναικοκτονίες. Ποιο συγκεκριμένα από το 2011 μέχρι το 2023 στην Ελλάδα έχουν συμβεί 174 δηλωμένες γυναικοκτονίες. Άρα στο τέλος συμπεραίνουμε πως κατά 187,5% αυξήθηκαν οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα από το 2020 στο 2021, από 8 περιστατικά σε 23. Ενώ κατά 104,3% αυξήθηκε η σεξουαλική βία στην Ελλάδα το 2021, έπειτα από άνοδο 115,6% το 2020. Κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί είναι το γεγονός ότι είναι 6.000 τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχουν καταγγελθεί μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Τα νούμερα είναι τρομακτικά δείχνοντας πόσες γυναίκες έχουν πέσει θύματα βίας. Είναι σημαντικό οι γυναίκες όταν βλέπουν τα πρώτα δείγματα βίας να μιλούν, να τα καταγγέλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες πριν να είναι πολύ αργά.
Γκάτζιου Ανδριάννα, Περεντίδη Έλενα
Καροτσάκη Ελευθερία- Ειρήνη, Σταφυλά Σοφία