ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΤΡΩΤΕ …

pitogyra

  • FAST FOOD: Τα fast food είναι συνηθισμένη τροφή για τους εφήβους στις μέρες μας. Περίπου το 95% των εφήβων τρώνε fast food  παραπάνω από 2 φορές την εβδομάδα πράγμα το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία τους. Αυτό γίνεται γιατί οι γονείς τους μαγειρεύουν φαγητά τα οποία δεν τους αρέσουν. Όλα αυτά είναι ένας λόγος ο οποίος οδηγεί στη παχυσαρκία και σε προβλήματα υγείας.
  • ΦΡΟΥΤΑ:  Τα φρούτα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία).  Επίσης δεν προκαλούν καμιά βλάβη στον οργανισμό, αλλά αντιθέτως είναι πολύ θρεπτικά.
  • ΟΣΠΡΙΑ: Τα όσπρια ονομά ζονται τα φυτά και οι καρποί μιας ολόκληρης οικογένειας φυτών. Τα όσπρια είναι γνωστή τροφή των ανθρώπων από τα πολύ παλιά χρόνια. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν αρκετά από αυτά, όπως είναι η σόγια, τα φασόλια κλπ. μπορούν να υποκαταστήσουν ως ένα βαθμό τις ζωικές πρωτεΐνες, που είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου. Παράλληλα, περιέχουν μεγάλο ποσοστό κυτταρίνης που τα κάνουν να είναι δύσπεπτα, και τελείως ακατάλληλη τροφή για όσους υποφέρουν από διάφορες στομαχικές ανωμαλίες.
  • ΛΑΧΑΝΙΚΑ:  Τα λαχανικά είναι μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας.  Πολλά από τα λαχανικά είναι οι πιο σπουδαίες πηγές βιταμινών.  Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, B1, B2 και προβιταμίνη Α και σε μικρότερη ποσότητα PP και φολικό οξύ.
  • ΚΡΕΑΣ:  Είναι επίσης μια τροφή που τη χρειάζεται ο οργανισμός μας για την ανάπτυξή του.  Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι υψηλής ποιότητας, καθώς περιέχει μια πλήρη και καλά  ισορροπημένη ποικιλία αμινοξέων.
  • ΨΑΡΙΑ: Τα ψάρια  στη μεσογειακή διατροφή, συστήνεται, βάσει της πυραμίδας, να καταναλώνονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα, διότι αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνης και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Η περιεκτικότητά τους σε λίπος διαφέρει από είδος σε είδος.
  •  ΖΥΜΑΡΙΚΑ: Είναι τρόφιμο το οποίο φτιάχνεται από αλεύρι και νερό.  Είναι ένα αγνό και φυσικό προϊόν, ενώ θεωρείται βασικό κομμάτι της Μεσογειακής διατροφής.  Τα μακαρόνια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.
  •  ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα προϊόντα που παράγονται από το γάλα. Στην ομάδα αυτή ανήκουν το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, όπως και ροφήματα από γάλα (σοκολατούχο) ή ξινόγαλα.  Από μικροί ακούγαμε τους γονείς μας να τονίζουν το πόσο απαραίτητο είναι το γάλα και τα παράγωγά του στην ανάπτυξη του οργανισμού μας και την καλή υγεία μας.  Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, κορεσμένα λιπαρά και σε ένα μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
  • ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ: Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία  φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί.

 Βιργινία Αγγελή- Αγγελική Βενέτου

 

Σχολιάστε

Top