Κριτική του βιβλίου «Ποτέ μα ποτέ ξανά»

Συγγραφέας: Λίτσα Ψαράντηpote-ma-pote-xana

Η Λίτσα Ψαράντη γεννήθηκε στην Σάμο.

Η συγγραφέας έχει πάρει έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών στο βιβλίο Το «αυγό της έχιδνας» και βραβεύτηκε  από το υπουργείο πολίτη με το κρατικό βραβείο «το χαμόγελο της Εκάτης» το 1996 και την» Σπηλιά της γοργόνας» το 2008. «Τα δάκρυα της Περσεφόνης» αναγράφηκαν στον τιμητικό πίνακα της IBBY  και το διπλό ταξίδι τιμήθηκε στο πανεπιστήμιο της Πάντoβα. Επίσης ήταν υποψήφια της χώρας μας για το διεθνές βραβείο «Άντερσεν» το 2000 και τον Δεκέμβρη 2012 η  Ακαδημία Αθηνών την τιμάει με το βραβείο του ιδρύματος Πέτρου Χάρη για το σύνολο του έργο της.

Το βιβλίο «Ποτέ μα ποτέ ξανά» μας μιλάει για την ζωή της Ηλέκτρας και της οικογένειάς της, που από την χλιδή πέφτει στην φτώχεια.  Η Ηλέκτρα ήθελε να μιλήσει σε κάποιον για τα προβλήματα της και τότε θεώρησε πως μπορούσε να τα μοιραστεί με κάποιον άγνωστο από το διαδίκτυο κάτι που τελικά αποδέχτηκε πως ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος μιας και το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενε.

Το βιβλίο αυτό, από τη μία παρουσιάζει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία με το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της και από την άλλη προσπαθεί με την ιστορία να πείσει την νεολαία να προσέχουν τι κάνουν στο διαδίκτυο, διότι υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και ότι είναι καλύτερο να έχουν εμπιστοσύνη σε άτομα τα οποία ζουν μαζί τους και νοιάζονται όντως για τα προβλήματα τους.858802_10201423706210095_841574547_o

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι πολλά παιδιά σήμερα μιλούν με αγνώστους στο internet και με ανθρώπους που πολλές φορές δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία για αυτούς.  Οι σχέσεις που αναπτύσσονται στο διαδίκτυο τις περισσότερες φορές είναι ψεύτικες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν βοηθούν τους νέους.

Μαρία Καλή

Σχολιάστε

Top