
Διατροφικές συνήθειες
Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που παρουσίαζε τις δύσκολες συνθήκες από τις οποίες διεξαγόταν η ελληνική γεωργική δραστηριότητα .Θεμέλιό τους, ήταν η λεγόμενη μεσογειακή τριάδα : σιτάρι , λάδι και κρασί.
Στην κλασική Ελλάδα οι Έλληνες έτρωγαν τρία γεύματα την ημέρα. Έτρωγαν κυρίως με τα χέρια ή με ένα κομμάτι κόρας ψωμιού. Δεν γνώριζαν το ρύζι, τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το καλαμπόκι, τον καφέ, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια ή το ούζο. Συνεπώς τεκμηριώνεται ξανά η λιτότητα στη διατροφή τους.
Διατροφική πυραμίδα
Στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων συναντάμε τα δημητριακά, σιτάρι και σε περιπτώσεις ανάγκης μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά.
Η κατανάλωση κρέατος και των θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.
Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά ενώ το φαγητό συνόδευε κρασί αναμεμειγμένο με νερό.
Για τους αρχαίους τα γεύματα της ημέρας ήταν τρία στον αριθμό.
Το πρώτο (ακρατισμός) αποτελούσε κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί συνοδευόμενο από σύκα ή ελιές. Το δεύτερο (άριστον) γινόταν το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Το τρίτο, (δείπνον) ,το οποίο ήταν και το σημαντικότερο καταναλωνόταν αφού η νύχτα είχε πέσει.
Σε αυτά μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα (εσπέρισμα) αργά το απόγευμα.
Φαίνεται επίσης πως στις περισσότερες περιπτώσεις η γυναίκα γευμάτιζε διαφορετικά από τον άντρα.
Οι Έλληνες έτρωγαν πολύ περισσότερα ψάρια από κρέας. Στην αρχαιότητα προτιμούσαν, όπως φαίνεται, κυρίως παχιά ψάρια, όπως: κολιός.
Η κρεατοφαγία περιοριζόταν στις δημόσιες και ιδιωτικές γιορτές.
https://www.nutritiouslife.gr/diatrofi-stin-archea-ellada/
Η συντακτική ομάδα

