Παραδοσιακή πλατσέντα

photo: Κική Τριανταφύλλη, http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=3528
photo: Κική Τριανταφύλλη, http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=3528

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι

1 ποτήρι λάδι

2 ποτήρια νερό

Καρύδι

Κανέλα

1 μπέικιν

Λίγο ξύδι

 

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε:

4 ποτήρια ζάχαρη

5 ποτήρια νερό

Ανθόνερο

1 ξυλάκι κανέλα

Μισό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Σε μία κούπα ρίχνουμε το νερό, το λάδι, το μπέικιν και λίγο ξύδι . Στη συνέχεια , αφού ανακατέψουμε τα παραπάνω υλικά, ρίχνουμε το αλεύρι. Κάνουμε τη ζύμη, ρίχνοντας το αλεύρι σταδιακά. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη ζύμη , ώστε να ανοίξουμε τις πίτες. Ή θα ανοίξουμε φύλλο ή θα  το κάνουμε με τη βοήθεια της μηχανής. Πριν ανοίξουμε τα φύλλα, αφήνουμε τη ζύμη για λίγο να ‘’ ξεκουραστεί’’ κι εμείς στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα θα βάλουμε τα υλικά που δίνονται παραπάνω. Το βράζουμε για 15 λεπτά.

Ανοίγουμε τα φύλλα  όσο γίνεται πιο λεπτά και σε ένα ταψί αρχίζουμε να τα τοποθετούμε  στριφογυριστά., σχηματίζοντας κύκλο όπως και το ταψί. Κάθε φύλλο το τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο ,μέχρι να γεμίσει το ταψί.

Σε μία κατσαρόλα θα βράσουμε σπορέλαιο, το οποίο  θα φροντίσουμε να βράσει πολύ και αυτό θα το καταλάβουμε αν φουσκώνουν τα φύλλα, όταν θα το ρίχνουμε λίγο λίγο πάνω σε αυτά. Αν θέλουμε βάζουμε σπορέλαιο και ελαιόλαδο.

Όταν τελειώσουμε με το λάδι, στους 200 βαθμούς και για 30 λεπτά θα ψήσουμε στον φούρνο.

Μετά το ψήσιμο , θα ρίξουμε στο ζεστό γλυκό το κρύο σιρόπι.

Ρίχνουμε καρύδι αλεσμένο και κανέλα.

Καλή επιτυχία

της μαθήτριας Μερόπης Πετειναρέλλη, Αγία Πρασκευή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης