Μαζί με τον ξεριζωμό από τις χαμένες πατρίδες, οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και φυσικά την κουζίνα τους.
Παρόλο που ελάχιστες γραπτές συνταγές διασώθηκαν από τον ξεριζωμό, οι μικρασιατικές γευστικές νοστιμιές πέρασαν προφορικά από γενιά σε γενιά από τους πρόσφυγες που επέζησαν.
Αυτές οι συνταγές αγαπήθηκαν για την ξεχωριστή τους γεύση και γιατί ξυπνάνε μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες.
Σας προσκαλούμε να ταξιδέψουμε μαζί γευστικά στις ρίζες μας.
ΣΥΝΤΑΓΗ : Ιμάμ μπαιλντί
10 μέτριες μελιτζάνες
6 μέτρια κρεμμύδια
4-6 σκελίδες σκόρδο
200ml ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
½ ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τις μελιτζάνες μια με το μαχαίρι καθαρίζουμε κατά μήκος ριγωτά κάθε μελιτζάνα, κρατώντας το κοτσάνι. Στη συνέχεια, κάνουμε θήκες για τη γέμιση, χαράζοντας τις μελιτζάνες σε τρία σημεία , χωρίς να φτάσουμε στις άκρες. Τις βάζουμε σε λεκάνη με νερό όπου έχουμε προσθέσει αλάτι και φέτες λεμονιού για 30 λεπτά. Αυτό γίνεται για να μαλακώσουν και να ανοίξουν οι σχισμές που κάναμε. Τις τηγανίζουμε και τις τοποθετούμε στο σκεύος που θα τις μαγειρέψουμε( κατά προτίμηση πλακερό).
Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και πιέζοντας αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες καθώς και τα σκόρδα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι στη φωτιά, προσθέτουμε λάδι, σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ζάχαρη σοτάροντας για άλλα 3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε έως να φύγουν τα περισσότερα υγρά. Με κουτάλι γεμίζουμε τις θήκες κάθε μελιτζάνας με τη γέμιση και τις τοποθετούμε στο πλακερό την μία κοντά στην άλλη. Όση γέμιση μείνει τη ρίχνουμε από πάνω καθώς και τον μαϊντανό.
Καλή επιτυχία!
Από τη Μάρω Μόλβαλη