Αυτό ήταν το έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες Μικρασιάτες, όταν ήρθαν στο νησί μας, την Λέσβο, που φυσικά τιμά την παράδοση μας ως και σήμερα.
Ήταν το πασχαλινό τους πιάτο, αλλά και στις γαμήλιες τελετές το ρύζι συμβόλιζε το ‘’ στέριωμα’’, ρίζωμα του ζευγαριού.
ΥΛΙΚΑ
-Ένα ολόκληρο κουφάρι αρνί ή κατσίκι 3-4 κιλά
-Μια συκωταριά
-3 ως 4 φλυτζάνια ρύζι
-1-2 κρεμμύδια
Άνηθο
-κουκουνάρι-κάστανα- σταφίδες
-Αλάτι, πιπέρι
-Περίπου 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
-Μέλι
-Αποξηραμένα φρούτα
-Πατάτες
Προαιρετικά κύμινο-κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαγειρεύουμε τη συκωταριά, αφού σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μισό ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το ρύζι, άνηθο, ξηρούς καρπούς και το μαγειρεύουμε ρίχνοντας 2 ποτήρια νερό. Επίσης, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα προαιρετικά.
Το αφήνουμε μέχρι να πιεί τα υγρά του πριν μαγειρευτεί καλά.
Ετοιμάζουμε το κουφάρι: αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω, ρίχνουμε στη συνέχεια μέσα το υλικό και το ράβουμε.
Ρίχνουμε τις πατάτες γύρω- γύρω, 2 ποτήρια νερό και το υπόλοιπο λάδι. Σκεπάζουμε με λαδόκολλά και από πάνω ανοίγουμε φύλλο από ζύμη και το κλείνουμε καλά, για να κρατάει όλα τα αρώματα του.
Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 3-4 ώρες. Παλιότερα το ψήναμε στο φούρνο του χωριού με τα ξύλα(όμορφες αναμνήσεις).
Καλή επιτυχία, καλό Πάσχα σε όλους με υγεία , είτε με γεμιστό κατσικάκι είτε με σούβλα.
( Από την εκπαιδευτικό Μάρω Μόλβαλη)