Παραδοσιακά Ψαθούρια ή Φνοίκια

50

Στο νησί της Λέσβου υπάρχει το χωριό Στύψη, που εκεί τα μελομακάρονα ονομάζονται και ψαθούρια ή φνοίκια. Σε αυτό το χωριό όλες οι γυναίκες τις χριστουγεννιάτικες μέρες ετοιμάζουν τα μελομακάρονα με την δική τους παραδοσιακή συνταγή.

Συνταγή

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 κούπα ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού μπέικινπάουντερ1 κουτ. γλυκού κανέλα

1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρύφαλλοξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτοξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο

1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική

1 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος1/2 κιλό ελαιόλαδο ελαφρύ

1 σφηνάκι κονιάκ

200 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα, για πασπάλισμα

Για τα εύκολα μελομακάρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους  170° C, στον αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα.

Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικινπάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ξύσματα.

Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ζυμώνουμε ελαφρά

Πλάθουμε μικρά ισομεγέθη μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Κάνουμε στηνεπιφάνειά τους το χαρακτηριστικό σχέδιο «πλέγμα» με ένα πιρούνι.

Τα ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά. Όταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον30 λεπτά.

                                                                                   Δέσποινα Πολύζου

 Β’ Οικονομίας & Διοίκησης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης