
Συνταγή
2 κούπες ελαιόλαδο
3/4 της κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/4 της κούπας μπράντι
1 κούπα ζάχαρη
ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
1 ξύλο κανέλας
10 γαρύφαλλα
8 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι:
2 κούπες μέλι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό
1/2 λεμόνι, τον χυμό
Για το πασπάλισμα:
καρυδόψιχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε την κανέλα και τα γαρύφαλλα σε μισή κούπα νερό, επί 5 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και κρατάμε το 1/4 της κούπας. Ανακατεύουμε το αλεύρι με την σόδα και την μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε αρκετή ώρα στο μπλέντερ το λάδι με την ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού το μπράντι, το αρωματισμένο με τα κανελλογαρύφαλλα νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μεταφέρουμε το μείγμα σε λεκάνη και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με τα χέρια. Όταν ενωθούν καλά τα υλικά μας (δεν πρέπει να παραζυμώσουμε), παίρνουμε λίγη λίγη ζύμη και την πλάθουμε σε οβάλ σχήματα.
Ακουμπάμε το οβάλ επάνω στον τρίφτη του τυριού και πιέζουμε, με ολόκληρο τον δείχτη του χεριού μας, στο κέντρο κατά μήκος του οβάλ, έτσι ώστε να αποτυπωθεί το ανάγλυφο στην μπροστά όψη του μελομακάρονου. Το ξεκολλάμε με προσοχή, ρολλάροντας το από τα πλάγια και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο στους 175 βαθμούς, επί 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, επί 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά. Ξαφρίζουμε.
Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε έως 5-6 λεπτά να κρυώσουν λίγο και τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα αναποδογυρίζουμε μία δύο φορές και τα αφήνουμε να κρυώσουνε εντελώς.
Τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα.
Καλές Γιορτές!!!
Γεωργία Μαρούσκου.